Op woensdag 12 december 2018 kwamen zo’n 90 telers, adviseurs en onderzoekers bij elkaar in Den Bosch om de ervaringen met Het Nieuwe Telen (HNT) uit te wisselen.
Gun de plant een hoofdrol
Jan Voogt (onderzoeker bij Let’s Grow en Hoogendoorn Growth Management) leidde de middag in met een inspirerende bijdrage over het thema: duurzaam telen een lust of een last? Hij hield een pleidooi om de plant centraal te stellen bij het streven naar duurzaam telen. Het gebruik van plantbalansen daarbij is behulpzaam en het vizier moet gericht zijn op een integrale benadering. Meer aandacht is nodig voor het wortelmilieu en de natuurlijke plantweerbaarheid naast het klimaat en de optimalisatie van fotosynthese.
Vereijken kwekerijen verdiept kennis
Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen gaf een openhartige kijk op de stappen die het bedrijf neemt om het teeltresultaat te verbeteren. Analyse van de licht benuttingsefficiency van de diverse teelten binnen het bedrijf was de aanleiding voor een leertraject samen met de teeltmanagers en directie. Met behulp van o.a. Jan Voogt en Peter Geelen werd een verdiepingsslag in teeltkennis gemaakt geïnspireerd vanuit de basisprincipes van HNT.
Beste planten nu het slechtst
Peter Ninhuys (van Lipzig Tuinderij) en Hans Weerdenburg (kwekerij Hoge Weide) gaven aan hoe zij hun teelt hebben aangepast door meer te schermen tegen uitstraling, beter te ventileren op vocht en de balansen beter te monitoren. Weerdenburg stelde daarbij: "Dankzij HNT zijn mijn beste planten van vijf jaar geleden de slechtste van vandaag." Wilco Westerman (Oudijk Gerbera) vertelde over de eerste ervaringen met kleine ontvochtigingsunits in de gerberateelt.
Verbreding onderzoek
Er waren maar liefst elf workshops waaruit de deelnemers er drie konden kiezen om te volgen. Onderzoekers van Wageningen University & Research, Delphy, Koppert Biological Systems en Let’s Grow vertelden over de nieuwste resultaten in het onderzoek rond HNT en de aandacht voor de integrale benadering met de plant in een centrale hoofdrol.
Bron: Kas als Energiebron