Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethiopië: tuinbouwontwikkeling in Kunzila stevig op de rails

Vijf Nederlandse sierteeltbedrijven gaan een duurzaam grootschalig tuinbouwgebied ontwikkelen in het Ethiopische Kunzila-gebied met de steun van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba en de RVO.nl-programma's DGGF en GRO. Het project is een voorbeeld voor voedseltelers: het kan de productiviteit en voedselzekerheid verhogen met minimale negatieve gevolgen voor de lokale gemeenschap, de natuur en het klimaat.

De Nederlandse bloemensector is zeer goed vertegenwoordigd in Ethiopië. Een consortium van Nederlandse bloemenbedrijven staat aan de vooravond van de uitbreiding van hun teeltgebied met nog eens 500 hectare in Kunzila om rozen, zomerbloemen en stekken te verbouwen. Het plan is om het gebied te ontwikkelen met betrokkenheid van de lokale bevolking door dialogen te voeren met meerdere belanghebbenden. Het team Sustainable Territorial Development (GRO) van RVO.nl verzorgt de coördinatie tussen de investeerders en de lokale context om ervoor te zorgen dat de voorgestelde investering een positief effect heeft op inclusieve ontwikkeling, voedselzekerheid, markttoegang en klimaatbestendigheid, en niet leidt tot schendingen van mensen- en landrechten. Een van de bedrijven ontvangt financiering via het Dutch Good Growth Fund.

Voorbeeld voor toekomstige investeringen
Het Kunzila-project bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar heeft het potentieel om een ​​voorbeeld te zijn voor toekomstige grootschalige landbouwinvesteringen. In Ethiopië zijn, net als in andere delen van Afrika, veel zakelijke kansen voor investeerders uit Nederland en veel mogelijkheden om een ​​positieve impact te hebben op de natuur en gemeenschap. Kunzila combineert deze mogelijkheden om een ​​win-winsituatie te creëren voor Nederland en Ethiopië; een initiatief dat goed past binnen de Nederlandse beleidsprioriteiten voor ontwikkelingslanden.

De toegang tot de markt verbetert
De nieuwe investeringen zullen tot nieuwe infrastructuur leiden, zoals asfaltwegen en elektriciteit, waardoor de toegang tot de markt voor de lokale gemeenschap aanzienlijk verbetert. De lokale telers krijgen ook gemakkelijk toegang tot een groot commercieel netwerk voor betere zaden en landbouwinputs.

Door druppelirrigatie te implementeren, zullen telers meer zelfvoorzienend zijn in watergebruik en niet één keer, maar twee of drie keer per jaar kunnen oogsten. Daarnaast zal geïntegreerde gewasbescherming worden geïntroduceerd; een techniek die het gebruik van chemische beschermingsmiddelen overbodig maakt.

Ideale locatie voor bloementeelt
Kunzila, de locatie van het investeringsproject, ligt naast het Tanameer, in het oosten van Ethiopië. Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië. De grond is zeer vruchtbaar en de internationale luchthaven is dichtbij. Deze factoren in combinatie met het gunstige klimaat maken deze locatie ideaal voor bloementeelt.

Klimaatverandering
Ethiopië is kwetsbaar voor klimaatverandering. Een groot deel van de bevolking woont op het platteland en is afhankelijk van kleinschalige landbouw en regenwater. De aanhoudende droogte kan desastreus zijn voor de kleinschalige telers, omdat ze vaak geen alternatief inkomen hebben. Naast deze humanitaire gevolgen hebben veranderingen in het regenpatroon grote gevolgen voor de lokale economieën. Klimaatverandering en schadelijke landbouwmethoden leiden tot bodemdegradatie en woestijnvorming. De Nederlandse landbouwsector is sterk vertegenwoordigd in Ethiopië met ruime ervaring in klimaatvriendelijke landbouw, zodat Nederland een unieke positie heeft om bij te dragen aan een duurzame oplossing voor deze problemen.

Circulaire economie
Een van de expertises van de Nederlandse agrarische sector is circulaire landbouw. Compost van de bloementelers wordt gebruikt om de grondstructuur van de omliggende teeltbedrijven te verbeteren. Tijdens het natte seizoen zullen de Nederlandse ondernemers regenwater opvangen en afvalwater wordt gezuiverd door helofytenfilters, zodat de telers dit water kunnen gebruiken voor irrigatie van hun land.

Deze technieken en andere landbouwexpertise zullen worden gedeeld in een expertisecentrum, dat door de Nederlandse ondernemers zal worden opgezet om informatie te delen over landbouwtechnieken, zoals geïntegreerde gewasbescherming , verantwoord landgebruik en bemesting voor optimale productiviteit.

Positieve impact op voedselzekerheid
Door de kwaliteit van het zaad en de implementatie van druppelirrigatie te verbeteren, zullen Ethiopische telers in de omliggende gemeenschap hun productiviteit kunnen verdubbelen. Ze zullen vaker kunnen oogsten en de kans op een goede oogst zal toenemen. Bovendien zijn ze minder afhankelijk van het weer. Deze voordelen en de verbeterde infrastructuur zullen telers in staat stellen hun producten te verkopen op de lokale markt en mogelijk op de internationale markt.

Kansen voor Nederlandse bedrijven
Door de verbeterde gewasbescherming en de circulaire methoden van de investeerders en de omgeving zal het hele gebied duurzamer zijn. Bodemdegradatie kan worden voorkomen en de waterkwaliteit van het Tanameer kan worden beschermd. Dit maakt het land niet alleen weerbaar tegen klimaatverandering, maar vermindert ook de effecten van klimaatverandering.

Neem voor meer informatie contact op met Hanneke van Hoof, PSD-coach in Ethiopië en Maaike Snel, GRO project leader.

Bron: RVO.nl - Daan Paardekooper (stagiair ministerie van Buitenlandse Zaken) en Niek Bosmans (Landbouwattaché van de Nederlandse Ambassade, Ethiopië)

Publicatiedatum: