Rob Stet, Stet Heemskerk blikt terug:

"Sierteelttransport naar Aalsmeer was not done in de jaren '80"

Tholen - In transport van bloemen en planten draait het om goede service, kwaliteit en slimme logistiek. Een van de bedrijven die weet van het wel en wee in de sector is Stet Heemskerk B.V. te Heemskerk. Het familiebedrijf met een rijke historie startte in 1981 met het vervoer van sierteeltproducten. Het bedrijf groeide in de achterliggende jaren gestaag en als medeoprichter van Greenlines voorzien zij retailers van een fijnmazig distributienetwerk.

De geschiedenis van het bedrijf begon al decennia eerder. In 1940 startte Stet senior het bedrijf. De oorlog verstoorde de zaken, maar nadat die voorbij was, pakte hij het samen met zijn broer verder op. De heren vervoerden van alles, behalve bloemen. Die kwamen er in de jaren ’80 bij, zo vertelt Rob Stet. Hij nam, samen met zijn broer Jos en neven Joop en Peter het bedrijf halverwege de jaren ’80 over van zijn vader en oom.

Not done
“In 1980 hadden we flink last van een recessie. We zochten een nieuwe uitdaging om het hoofd boven water te houden. In de buurt van het bedrijf bevond zich een kweker die zijn bloemen niet meer aan de toenmalige klok van Beverwijk kwijt wilde, maar liever met zijn producten naar de veiling van Aalsmeer wilde. De prijzen waren daar beter. De man was dag en nacht bezig zijn afzet naar Aalsmeer te brengen en het werd hem bijna te veel”, vertelt Rob. “Toen wij dat hoorden, zijn we met hem gaan praten. Het was echter in die tijd voor kwekers not done om je producten door derden te laten vervoeren. Daarom sloten we een samenwerking met twee andere kwekers. Zo kwamen de eerste ritten in 1981 naar Aalsmeer op gang.”

Deze actie bleef niet onopgemerkt. De zaken gingen goed en meer kwekers voegden zich erbij. “Zij wilden weg uit Beverwijk omdat die klok altijd pas na Aalsmeer draaide. De prijzen in Beverwijk hingen daardoor heel erg af van hoe de klok in Aalsmeer gedraaid had”, legt Rob uit. “Daarnaast werden we in Aalsmeer met open armen ontvangen. De veiling was op zoek naar kwekers buiten hun gebied om op die manier het assortiment te verbreden.”

Gestage groei
Het bleef niet alleen bij sierteelttransport vanuit Heemskerk. In 1982/1983 bezocht Rob kwekers in Roelofarendsveen. Hij voerde een aantal gesprekken en kreeg zodoende ook daar voet tussen de deur. In 1986 kwam er een einde aan het tijdperk van de Beverwijkse veiling. Dat zorgde voor een verdere groei van het Heemskerkse transportbedrijf. “We hadden al goede lijnen naar de veiling van Aalsmeer en daar wilden vele kwekers gebruik van maken.”

Het bedrijf groeide gestaag. Er werden verschillende overnames gedaan, zoals Pieterse, Joostema en Koeleman. Op dit moment telt het bedrijf twee vestigingen; in Heemskerk en in Harlingen, met daarbij ook nog een hub in Eelde en een overslag in Boskoop.

Greenlines
De dertig vrachtwagens van Stet zijn 7 dagen per week bezig met sierteelttransport. Zowel overdag als ’s nachts vinden de verschillende sierteeltstromen hun weg. De enige dag in het hele jaar dat alle auto’s stil staan, is 1e Kerstdag.

In 2003 kwam de aanvraag van een retailer om al zijn filialen door heel Nederland te bevoorraden. Samen met twee collega-vervoerders zette Stet Greenlines op. Inmiddels verzorgt Greenlines transporten voor retailers door de hele Benelux.

Toekomst
Net als in de jaren ’70 staat ook nu de volgende generatie klaar om het stokje over te nemen. Twee jonge ‘Stetjes’ zijn fulltime aan het  werk in het bedrijf waaronder Rob’s dochter Laura. “Zij wacht op de dag dat wij oude rotten het gaan overlaten aan de jonkies”, lacht Rob.

Voor meer informatie:
Stet Heemskerk BV
Strengweg 3C
1969 KP Heemskerk
0251-25 01 04
info@stetheemskerk.nl
www.stetheemskerk.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven