Mark Rutte lovend over Nederlandse tuinbouw

Tijdens de opening van het academisch jaar op de campus van Wageningen University & Research roemde minister-president Rutte de positie van Nederland als grootste exporteur van pootaardappelen, groentenzaden en sierplanten.


foto: Plantum

“The Netherlands is the largest exporter of seed potatoes in the world. We’re number one in onions, vegetable seeds and ornamental plants. But even more important are the knowledge and technology we export. We lead the world in innovation when it comes to agriculture and food. No wonder National Geographic described the Netherlands last year as ‘the tiny country that feeds the world", aldus de premier.

Ook stelde hij dat het concept van de gouden driehoek (onderwijs, ondernemers, overhead) al jarenlang bestond binnen het landbouwkundig onderzoek voordat het topsectorenbeleid dit ook naar andere sectoren uitrolde. In zijn toesprak gaf Rutte aan dat er voldoende uitdagingen zijn voor de toekomst als het gaat om duurzame landbouw met voldoende productiviteit. Hij was bemoedigd door de zekerheid van onderzoekers dat zij deze uitdaging aankunnen, mede door de combinatie van duurzame landbouw en nieuwe technologieën.

Verhogen Europees onderzoeksbudget
Ook Eurocommissaris Phil Hogan kwam aan het woord. Hij vindt dat voedselproductie ‘smarter, greener and cleaner’ moet. Daarnaast legde hij de nadruk op het kennisniveau van de volgende generatie telers en vertelde hij dat het Europese onderzoeksbudget flink omhoog gaat.

Veranderingen in de land- en tuinbouw

Voorzitster van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Reaearch, Louise Fresco, hield een vlammend betoog over de veranderingen die de land- en tuinbouw te wachten staat in antwoord op veranderende waarden in de samenleving en veranderende mogelijkheden. Circulariteit, duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid verbond Fresco met de noodzaak om technologie in te zetten om deze doelen te bereiken. Uitgebreid ging zij in op de mogelijkheden die veredelingsmethoden als CRISPR-Cas9 bieden wanneer de politiek het gebruik ervan zou toelaten en stimuleren.

bron: Plantum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven