Brad van Bremen, Logico:

"Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeënkwekers"

Tholen - De exclusieve orchideeën houden zich prima dit seizoen. En dat geeft de burger – liever gezegd de kweker - moed, nu de prijsvorming van de Phalaenopsis te wensen overlaat. Marcel Spaans is oprichter en mede-eigenaar van Logico. Hij werkt al jaren in de orchideeën en vertelt: “De vraag naar orchideeën is over het algemeen hetzelfde als vorig jaar, en dat is positief. In het verleden gingen de exclusieve orchideeën mee als het met de Phalaenopsis slecht ging. Maar dat lijkt nu gelukkig uit te blijven.”


De Dendrobium Sa-Nook

Volgens Marcel komt dat onder meer doordat de vraag naar de exclusieve soorten orchideeën toeneemt. “De tuincentra en bloemisten zoeken producten waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Ze kloppen dan bij ons aan om te kijken welke soorten we allemaal bieden. De zogenoemde wild orchids doen het goed bij de consument. De Dendrobium soorten Nobile, Berry Oda en Sa-Nook heeft veel interesse van de consument. Daarnaast is er ook veel vraag in de termijnverkoop naar de Cymbidiums en Paphiopedilums, echter gaan die pas in oktober bloeien."
 

Kwekers steeds creatiever
Als het in de markt wat minder gaat, is er vaak aan innovatie geen gebrek. “In de afgelopen twee, drie jaar zie je dat Phalaenopsiskwekers zijn gaan experimenteren met verschillende vormen. Van spiraal tot hartvormig, hangend of in een cirkel. Daarnaast worden er in de exclusieve orchideeën diverse soorten gekweekt met meer takken. Een behoorlijk percentage van de Dendrobium Sa-nook wordt inmiddels geproduceerd met twee takken, net als de Dendrobium Nobile. Ook zijn er al verschillende varianten van de Nobile met drie takken. Zo merken we aan alle kanten dat kwekers creatiever worden en hun best doen kwalitatief steeds beter producten aan te bieden.”
 

Brad van Bremen

Logico heeft als vereniging van orchideeënkwekers goed zicht op de markt. Ze regelt niet alleen de verkoop, marketing en logistiek voor de kwekers, ook de verpakkingen, fusten en etiketten geven de kwekers uit handen aan de vereniging. Daarnaast ontwikkelen we ook concepten en klantoplossingen”, vertelt Brad van Bremen, die bij het bedrijf de marketing en communicatie verzorgt. “Er werken hier zo’n 35 man en voor ieder product hebben we een specialist, die het aanspreekpunt is voor zowel de klanten, de kwekers als de exporteurs. Op die manier zijn we orchideeënprovider van A tot Z voor klanten van A tot Z.”
 


“De producten van onze kwekers worden geëxporteerd door heel Europa. We merken echter een toenemende vraag vanuit Oost-Europa, met name Rusland. Daar zullen we ons in de toekomst dus meer op gaan richten.”
 

Voor meer informatie:
Logico
Zijtwende 19
2678 NL De Lier
D: 0174 612 709
F: 0174 612 727


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven