Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten eerste jaar PPS emissies kasteelten bieden perspectief

In het tweejarige PPS project “Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten” werkt Wageningen samen met verschillende partners aan kennisvragen die de laatste stappen naar de gewenste nul-emissie bij substraatteelten mogelijk maken. De belangrijkste resultaten van het eerste jaar op een rijtje:


  • De samenstelling van kaswaterstromen die sterk afwijken van gangbaar lozingswater is geanalyseerd en mogelijkheden voor hergebruik of zuivering zijn verkend. Ook is onderzocht hoe bedrijven in de praktijk omgaan met deze waterstromen. Voor waterstromen die bij de teeltwisseling vrijkomen is de werkwijze Voorkomen en Bestrijden Emissies ontwikkeld. In 2018 komen best practices beschikbaar voor de andere waterstromen.
  • De toepassing van Forward Osmosis in de tuinbouw is onderzocht. Voor het indikken van de spuiwaterstroom biedt Forward Osmosis met een geconcentreerde nutriëntenoplossing als trekvloeistof perspectief, maar voor het onttrekken van gietwater uit brak grondwater minder. In 2018 wordt een pilot uitgevoerd en zullen de scenario’s worden geoptimaliseerd.
  • De natriumnormen voor paprika zijn geherinterpreteerd in een duurproef. Hierbij bleek dat de natiumnorm voor paprika veilig verhoogd kan worden tot 10 mmol/l. Daarnaast is aangetoond dat de restgootmethode (met gescheiden wortelsysteem) gebruikt kan worden voor extra natriumopname zonder negatieve gevolgen voor groei. In 2018 wordt deze methode op semi-praktijkschaal getest. Tests met Chinese kool laten zien dat het toedienen van humaat de negatieve gevolgen van een hoge natriumconcentratie teniet kan doen.
  • Tenslotte is er inzicht verkregen in de risico’s van het gebruik van chloorhoudende reinigingsmiddelen in emissieloze teelten. Uit proeven met gerbera bleek dat hogere concentraties schade kunnen geven.
Partners en financiering
In deze PPS werkt de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research samen met KWR Water, LTO Glaskracht NL, Haket, Yara, WaterQ, Verhoeve Milieu & Water, Priva, Blue-Tec, Humintech en de Gewascooperatie Gerbera.

Financiering: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, TKI Watertechnologie, Stichting Programmafonds Glastuinbouw en de partners.

bron: WUR
Publicatiedatum: