Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sturing op basis van plant monitoring geeft minimaal 5% extra productie

Plant stuurt zelf naar optimale lichtbenutting

Voor het eerst is het mogelijk om realtime te bepalen in hoeverre de plant het opgevangen licht nuttig gebruikt voor fotosynthese en om de scherm sturing hier automatisch op aan te passen. Deze innovatie levert op een potplantenkwekerij in Nederland een productieverhoging van 5% op. Dit is mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen LetsGrow.com, PhenoVation, B-Mex en Hoogendoorn Growth Management.

Hoe werkt het?

Het CropOberserver systeem van PhenoVation meet de fotosynthese efficiëntie over een teeltoppervlak van ca 9 m2. Daarmee kan betrouwbaar bepaald worden in hoeverre het gewas het opgevangen licht nuttig gebruikt voor fotosynthese. Tegelijk monitort de gewasverdamping/huidmondjes sensor van LetsGrow.com de stand van de huidmondjes en brengt zo de status van de energie en de waterbalans in beeld. Met andere woorden of de plant “zich goed voelt” of “gestrest” is.



Door middel van een model, ontwikkeld in samenwerking met B-Mex, PhenoVation en LetsGrow.com wordt deze gecombineerde sensor data gebruikt om te berekenen wat, onder de huidige omstandigheden, de juiste lichtintensiteit is voor optimale groei. Deze informatie wordt vervolgens naar de klimaatcomputer van Hoogendoorn Growth Management gestuurd om het scherm verder te openen of te sluiten. Op het LetsGrow.com platform is alle data inzichtelijk zodat de teler overzicht houdt over wat er gebeurt en waarom.

Resultaat
De potplantenteler ziet een significante verhoging van zijn productie zonder dat hij zelf iets hoeft te doen of in de gaten hoeft te houden. “Voor het eerst heb ik inzicht in hoe mijn planten zich werkelijk voelen,” aldus de teler. Het is gebleken dat 5% extra productie gehaald kan worden door op het juiste moment meer licht toe te laten of juist meer te schermen.

De samenwerkingspartners zijn zeer trots op het behaalde resultaat van deze samenwerking. Peter Hendriks van LetsGrow.com: “Een mooi praktijk voorbeeld van Data Driven Growing. Dit illustreert bovendien de visie van de partners over innoveren: wanneer meerdere innovatieve partijen effectief samenwerken kunnen we snel extra toegevoegde waarde voor teeltbedrijven realiseren. Dit is volgens ons de richting waar we als tuinbouwsector naar toe gaan.”


Voor meer informatie:
PhenoVation
T: +31(0)6-51978796
E: Vincent.jalink@phenovation.nl
www.phenovation.nl


LetsGrow.com
T: +31 (0)10 460 81 08
E: info@letsgrow.com
www.letsgrow.com


B-Mex

T: +31(0)6-30544709
E: info@b-mex.nl
www.b-mex.nl


Hoogendoorn Growth Management
T: +31 (0)10 460 80 80
E: info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl
Publicatiedatum: