Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interview met plantenkweker in Bolu, Turkije

Het telen van kamer- en buitenplanten in Bolu, Turkije, hoe gaat dat in zijn werk? In een interview dat gepubliceerd op de Turkse nieuwswebsite Bolu Express vertelt teeltman Ilknur Ozkok Kasikci, die verantwoordelijke is voor de teelt van binnen- en buitenplanten in verschillende kassen die beheerd worden door de lokale overheid, over het wel en wee van de onderneming.



Hoeveel soorten planten groeien er in de kassen? En welke methodes worden gebruikt tijdens het productieproces? 
In de kas telen we kamerplanten. We hebben 140 variƫteiten, zoals de poinsettia, anthurium, 5-6 verschillende variƫteiten begonia's, schefflera, alocasia, phalaneopsis, verschillende soorten sanseveria's, maranta leuconeura ('tiengebodenplant') en wasbloemen. Daarnaast telen we ook vele soorten succulenten. We telen zowel uit zaad als uit stek, en ook vermeerderen we zelf. In de kas hebben we een volledig geautomatiseerd irrigatie-, ventilatie- en vernevelingssysteem. Er zijn vier medewerkers die hier full-time werken om de bladeren van de planten schoon te houden, de potten te vervangen, dode bladeren te verwijderen en de algehele zorg voor de planten te dragen. In de beworteling maken we veel gebruik van het vulkanische materiaal perliet. Dit materiaal absorbeert water en houdt het vast, en omdat het een losse moleculaire structuur heeft, zorgt het voor een gemakkelijke beworteling.

Waarvoor worden de binnenplanten gebruikt die hier worden geteeld? 
Deze planten worden in de kantoren van het stadsbestuur geplaatst. We vervangen bijvoorbeeld de planten die dood gaan. Ook worden ze bij speciale gelegenheden als cadeau's uitgedeeld.

Welke ziekten komen het meest voor bij kamerplanten. Welke methodes worden gebruikt om deze ziekten te voorkomen?
Er zijn veel verschillen plantenziektes. De bij ons meest voorkomende zijn de rode spintmijt, de Aziatische tijgermug en echte meeldauw. We gebruiken alleen methodes om deze ziekten tegen te gaan, en gebruiken ook geen hormonen in het productieproces. Ook het gebruik van niet-natuurlijke stoffen proberen we tot een minimum te beperken. We geloven dan ook in een natuurlijke agrarische productie. 
 
Welke buitenplanten worden in de kas geteeld, en welke productiemethodes worden hier gebruikt? 
We telen buxus sempervirens, rozenstruiken, levensbomen, kamperfoeli en hedera's. We telen dus alle planten die geteeld kunnen worden in het klimaat in Bolu (Bolu ligt in het noordwesten van Turkije). We gebruiken de buitenplanten in de tuinen en parken van de gemeente, en kweken de planten op uit zaad en uit stek. 

Wat wordt er met de planten gedaan nadat het seizoen voorbij is en de planten uit de tuinen en parken worden verwijderd? 
We gooien geen enkele plant weg. We snoeien de rozenstruiken in de parken en tuinen wanneer dit nodig is, en die takken nemen we weer mee naar de kas. Deze worden vervolgens weer geplant. Als ze weer aangegroeid zijn planten we de struiken weer in de parken. In de lente verzamelen we geraniums uit de perken en vermeerderen we deze in de kas. In mei planten we deze dan weer terug. We verzamelen ook tulpenbollen en geranium stekken en geven deze aan lokale inwoners als ze hier interesse in hebben. 
Publicatiedatum: