Biologische larvicide beschermt tegen Sciara's

Vanaf morgen levert Benfried Gnatrol SC, een biologisch middel dat de larven van rouwmuggen en sciaravliegen in bloemisterijgewassen bestrijdt.

In veel gewassen, met name in het jonge plantmateriaal, ontstaat er veel schade door larven van varenrouwmuggen (Sciaridae) en oevervliegen (Scatella spp.). Zij spelen ook een belangrijke rol in het verspreiden van schimmels en bacteriën, zoals Pythium spp en Fusarium spp.

Werkwijze
Het middel bevat eiwitten op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis subsp. israelensis stam AM65-52. De eiwitten worden door de larven opgenomen met het voedsel en in de darm geactiveerd door de pH van het darmstelsel en de enzymen. De eiwitten binden aan specifieke receptoren van de darmwand van de larven en blokkeren de ionenuitwisseling. Dit vernietigt de darmcel en uiteindelijk de darmwand. De larven stoppen onmiddellijk na inname van het middel met hun voedingsactiviteit en sterven ongeveer 24 uur later. De jongste larvenstadia zijn gevoeliger dan de oudere.In de figuur is te zien dat de veldjes behandeld met Gnatrol SC aanzienlijk minder larven bevatten ten opzichte van de onbehandelde stukken. Hier is het middel preventief gestart.

Toepassing
Bij preventieve toepassing of lichte aantasting kan de dosering worden verlaagd naar 5 ml/m2. Het middel kan ook worden gebruikt voor zaaien en stek steken. Bij zware aantasting is het raadzaam om de dosering van 10 ml/m2 te gebruiken en de toepassing na 5 dagen te herhalen. De bestrijding is hoger bij de jongste larvale stadia, dus het is goed om de behandeling een aantal keer te herhalen (max. 3 per teeltcyclus, minimum interval 5 dagen).In de teelten van bloemisterijgewassen dient het middel toegepast te worden in ruim water (0,2 - 2,0 liter water per m2).

Combineerbaarheid
Het product kan niet worden gecombineerd met koper- of chloorhoudende meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen met koper of chloor. Het is een levend product, dus het dient ook niet met ontsmettingsmiddelen gecombineerd te worden. Het product is wel te combineren met nematoden en is goed integreerbaar met natuurlijke vijanden.

Opslag en houdbaarheid
Het middel is eenvoudig op te slaan en tot wel 24 maanden houdbaar. Bewaar het in de originele gesloten verpakking, vorstvrij, in een frisse, donkere en afgesloten ruimte die daarvoor bestemd is.

Gnatrol SC is vanaf woensdag 21 maart verkrijgbaar bij Benfried.

Voor meer informatie:
Benfried International
T: 015 – 2569356
E: info@benfried.com
www.benfried.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven