Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Wekesa van Keniaanse rozenkwekerij Panocal:

Kritiek dieptepunt voor veilingprijzen van gele en oranje rozen

"De volumes en prijzen van de oranje en geel gekleurde rozen dalen meestal in de aanloop naar kerst, maar de prijzen zijn nu zo laag dat we hebben besloten om de zendingen stop te zetten," zegt Paul Wekesa van Panocal, een Keniaanse rozenkwekerij van 38 ha die vooral aan de veiling levert. Volgens Wekesa begon de prijsdaling ongeveer 20 dagen geleden. Hij denkt dat de sneeuw in Duitsland en Nederland van afgelopen week het nog erger heeft gemaakt.


Paul Wekesa, Mercy Njugua en Boniface Kiama presenteren de snijroos Belle Rose tijens de IFTF in Vijfhuizen, Nederland.

Geen oranje en geel meer
Panocal levert ongeveer 70% van hun bloemen aan de veiling in Nederland en momenteel is Wekesa niet blij met de prijzen van de gele en oranje 40 cm rozen. De veilingprijzen van deze kleuren dalen over het algemeen tegen eind november en begin december tot ongeveer 12 cent. Deze daalden echter tot rond de 8 a 9 cent, en conform gebruik is Panocal toen ook gestopt met versturen. Het met oranje en gele variëteiten beplante areaal bij Panocal beslaat ongeveer 8 ha.

Sneeuw in Nederland
Wakesa meent dat de sneeuw in Nederland en Duitsland invloed heeft gehad op de prijsdaling. Sommige luchthavens hebben toen immers vluchten moeten annuleren waardoor vrachtagentschappen bloemen naar andere luchthavens om moesten leiden. "En de gladde wegen naar de bestemmingen in Duitsland en de Nederland resulteerden allemaal in vertragingen. Ik denk dat deze situatie het vertrouwen van de kopers aantast en daarom de vraag vermindert."

Wit en rood
Ook de rozen met de typische kerstkleuren zoals rood, wit en crème haalden lagere prijzen op de veiling, maar hiervan merkte Panocal heel wat minder. Het grootste deel hiervan wordt direct geleverd.

Beter weer
Inmiddels zijn weersomstandigheden weer genormaliseerd en is een min of meer normale afzet weer op gang gekomen.

Voor meer informatie:
Panocal
Paul Wekesa
M: +254 (0)721 490088
Publicatiedatum: