Schone lucht, minder vervuiling en veilig werken in kassen, stallen en opslagruimten. Dat is mogelijk met de Aquamar UV-deken. Aquamar Desinfection Productions ontwikkelde de deken en veroverde hiermee de 34e plek in de 12e editie van de MKB Innovatie Top 100. Daarmee is het het enige bedrijf uit Flevoland. Greentom uit Maastricht, ontwerper en leverancier van 's werelds eerste 'groene' kinderwagen, is de winnaar. De jury onder leiding van Ruud Koornstra, innovator en eerste energie-commissaris van Nederland, maakte dit bekend. De Kamer van Koophandel (KvK) publiceerde deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb.De UV-deken is een installatie die micro-organismen in de lucht bestrijdt. Denk aan bacteriën, schimmels en virussen. Het apparaat pakt direct de belangrijkste bronnen voor besmetting aan. Hierdoor groeien planten beter en is de hygiëne in opslagruimtes en bij voedselverwerkende bedrijven gegarandeerd. De UV-deken bootst in een ruimte als het ware een onweersbui na. Dat klinkt eenvoudig, maar er komt uiteraard meer bij kijken. Het systeem bestaat uit een unit. Die hangt bovenin de ruimte en maakt een UVC lichtbundel en ozondeeltjes rondom het apparaat. De lichtbundel bestraalt de ozondeeltjes waardoor positieve en negatieve deeltjes ontstaan. Deze deeltjes binden zich aan stofdeeltjes in de lucht waardoor ze samenklonteren en neerdalen. De lichtbundel doodt ook de micro-organismen. De UV-deken heeft een speciale structuur zodat het systeem bruikbaar is in een ruimte waar mensen én biologische bestrijders hun werk doen.

GreenCube
Logiqs heeft de 87e plek in de top 100 behaald met de GreenCube. De onderneming ontwikkelt automatische, interne transportsystemen voor kwekerijen van bijvoorbeeld potplanten. Logiqs levert en installeert deze mobiele teeltsystemen over de hele wereld. De GreenCube is één van hun nieuwste teeltsystemen. Het is een volautomatisch, verticaal teeltsysteem. Met de GreenCube is het mogelijk om op een schaalbare, flexibele en betaalbare manier onder LED-verlichting te telen. De verticale, meerlaagse constructie is modulair en slechts beperkt door de hoogte van het gebouw. De lagere verwarmingskosten in vergelijking met kassen en de nauwkeurige irrigatie maken het ook vanuit milieu oogpunt een duurzaam systeem.

Noord-Holland best vertegenwoordigd
Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, gevolgd door Noord-Brabant met 21 en Zuid-Holland met 15 bedrijven. Na de industriesector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren health en creatieve industrie.

Succesvolle innovaties
Alle bedrijven van de Top 100 hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van een product, dienst, proces of organisatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 van de KvK is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. De bekendmaking van de 12e MKB Innovatie Top 100 vond plaats bij NBC in Nieuwegein.