De beelden van het verschrikkelijke spoor van verwoesting, dat orkaan Irma op de bovenwindse eilanden heeft getrokken, staan ons op het netvlies gegrift. Hoewel in deze van secundair belang, zal de orkaan ook de internationale bloemenhandel niet ongemoeid laten. Dit weekend doet de orkaan het zuiden van Florida aan, alwaar Miami, de voornaamste point of entry van iedere niet in de States geproduceerde bloem. De afgelopen dagen hebben verschillende importeurs ter plaatse orders uit voorzorg gecanceld. Ook hebben de transporteurs het verkeer van bloemen stil gelegd; met het oog op de veiligheid van het eigen personeel is gisteren het merendeel van het vrachtwagen verkeer in Florida stilgelegd en zijn er cargo vluchten vanuit Colombia en Ecuador naar Miami gecanceld.

De importeurs maken niet al te veel zorgen over hun gebouwen zelf, maar meer over de inkomende vluchten en de uitgaande vrachtwagens met bloemen, zo meldde Christine Boldt, Vice President van de Association of Floral Importers of Florida gisteren. "De meesten beschikken over goede, sterke faciliteiten en magazijnen. Stormen komen hier vaker voor en ook over de afgelopen jaren hebben we er verscheidene gehad. Wel zal vermoedelijk de stroom uitvallen, maar ook hierop zijn de meesten met eigen generatoren goed voorbereid. Het voornaamste puntje van zorg is dan ook niet zozeer eigen lijfsbehoud of het verloren gaan van in product in eigen koelcellen, maar de planning. De meeste bloemen die aankomen op het vliegveld in Miami worden per vrachtwagen verder vervoerd, maar vele hebben hun services stilgelegd en vrijdag verwacht ik weinig tot geen vrachtwagen op de weg."

Ook de Zuid Amerikaanse kwekers zijn zich hier bewust van. Royal Flowers, een Ecuadoraanse kwekers die aanvoert op Miami en vanuit daar ook de bloemen verder het land in vervoerd, vertelt dat zij de laatste truc donderdag lieten vertrekken vanuit Miami. "Vanaf woensdag zijn we gestopt met het uitsturen van bloemen vanuit onze kwekerij in Ecuador.", liet Tom Biondo van Royal Flowers ons gisteren weten.

Ook vele andere Zuid Amerikaanse kwekers laten weten dat ze geen bloemen meer naar Miami kunnen versturen. "De luchtvaartmaatschappijen vanuit Colombia hebben de cargo vluchten stilgelegd, zover nu bekend tot en met zaterdag", zegt een kweker. Begin volgende week hoopt iedereen weer terug in bedrijf te zijn.