De volgende investeringen komen niet langer in aanmerking voor subsidie:
- Investeringen in verticale ventilatoren.
- Meer investeringen in diffuus glas met anti-reflectiecoating.
- Investeringen in een ketel of kachel gestookt op biomassa. Of uit biomassa verkregen gasvormige of vloeibare energiedragers voor het verwarmen van gebouwen of processen.
Bepalingen verder uitgewerkt
Ook zijn er enkele bepalingen verder uitgewerkt, waarmee is verduidelijkt dat de investering in de aansluiting op een warmtenetwerk of -cluster en de aansluiting op een biogasnetwerk, kooldioxidenetwerk of kooldioxidecluster uitsluitend op de zogenaamde ‘fysieke aansluiting’ betrekking heeft.
Fysieke aansluiting
Met ‘fysieke aansluiting’ wordt gedoeld op de investeringen voor de aansluiting van de netwerkleiding op een bestaand netwerk of cluster van een derde of eigen netwerk, of cluster tot in het ketelhuis van de glastuinbouwonderneming. Er is ook een bepaling ingevoegd waarin u leest welke kosten u voor zo’n ‘fysieke aansluiting’ mag maken.
Schermen
Verder zijn schermen die minder dan 40 procent energie besparen niet langer subsidiabel. Dit geldt ook voor schaduw- en zonweringsschermen en lichtdoorlatende energieschermen met een lichtafscherming van meer dan 25 procent.
Subsidie: nu ook voor samenwerkingsverbanden
Tot slot komen nu ook samenwerkingsverbanden van glastuinbouwondernemingen voor subsidie in aanmerking.
Aanvraag indienen
U kunt een aanvraag indienen van 15 augustus t/m 15 september 2017. Het beschikbare subsidieplafond is 6 miljoen euro.
Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
088 – 236 77 77
[email protected]
www.flynth.nl