Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Koester de nieuwe generatie boeren en tuinders”

Het is een oproep van Roy Meijer, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Tijdens een inspiratiesessie spreekt hij over de toekomst van jonge boeren en tuinders. Er zijn grote fundamentele veranderingen aanstaande voor de agrarische sector, ingegeven door digitalisering, milieuwetgeving en klimaatverandering. Voor jonge ondernemers hebben die grote impact. "Vanuit engagement samen optrekken met hen, bijvoorbeeld in onze jongerenraad, helpt bij de weg naar een veiligere en klimaatbestendige toekomst", vertelt Jaap Breugem, manager Agro van Interpolis. Roy deed de uitspraken tijdens een inspiratiesessie bij Interpolis in Leiden.


Roy Meijer tijdens bijeenkomst bij Interpolis in Leiden

Vanuit een breed perspectief schetst Meijer de kansen en uitdagingen voor jonge ondernemers. Hij licht toe hoe hij en het NAJK zich inzetten om perspectief te creëren voor de lange(re) termijn. Jonge boeren en tuinders staan voor veel uitdagingen, maar er liggen ook mooie kansen. Ze hebben te maken met de maatschappelijke opgaven rond natuur, klimaat en hoe een goed verdienmodel te realiseren binnen de door de politiek vastgestelde milieugebruiksruimte. En de opdracht om als ondernemers bij te dragen aan voedselzekerheid en welzijn van mensen en dieren. Dat willen zij niet alleen doen. Meijer: "Dat moeten we samen met de overheid en het bedrijfsleven doen. Zij moeten aansluiten bij de nieuwe generatie en bieden wat zij nodig hebben. Dat is belangrijk, want de beslissingen van vandaag, hebben de meeste impact op de jonge boeren en tuinders van morgen. "

In Nederland en in Europa is er een groot tekort aan jonge boeren en tuinders
Dat terwijl hun bijdrage aan bijvoorbeeld onze geopolitieke positie in de wereld zo van belang is. "Want wij maken voedsel en dat kunnen we exporteren tegen delfstoffen en bijvoorbeeld energie. Dat we duurzaam moeten produceren is een no brainer, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we de overheid en het bedrijfsleven voor nodig. Gaan die ons niet ondersteunen met kansen uit de markt of behulpzaam beleid, dan zullen jonge ondernemers het geluk elders beproeven", stelt Meijer.

Jonge boeren en tuinders vormen de basis voor de toekomst
Interpolis werkt samen met agrarisch ondernemers aan een toekomstbestendige agrarische sector. Breugem: "Zij zijn een belangrijke en onmisbare factor, leveren gezond voedsel, bloemen en planten. Ook leveren zij steeds meer maatschappelijke diensten zoals het opwekken van energie en het beheren van natuur en landschap. Als verzekeraar, opgericht door boeren en tuinders, helpen we graag. Met het brengen van kennis, preventie en door mee te denken over veilig, duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. En door mee te praten over de gewenste ontwikkelingen en de implementatie van innovaties. Breugem: "Dat doen we juist ook met de nieuwe generatie.

De gesprekken gaan nauwelijks over zekeren maar over ondernemerschap en bedrijfscontinuïteit
Er ontstaat altijd dynamiek in de jongerenraad NAJK/Interpolis als het gaat over veilig ondernemen. De drijfveren van de jonge ondernemers zitten op recente of toekomstige overname en hun toekomst als ondernemer. Breugem: "De ervaring vanuit het verleden is waardevol. Net zo waardevol zijn nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Dáárover heb je het ook met elkaar. Vanuit engagement samen optrekken en kennis uitwisselen".

Voor meer informatie:
Interpolis
Spoorlaan 298
5017 JZ Tilburg
Tel: 013 580 12 34
[email protected]
www.interpolis.nl

Publicatiedatum: