Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsakkoord tussen Europese Unie en Nieuw-Zeeland in werking getreden

Op 1 mei is de vorig jaar gesloten handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking getreden. Het verdrag is de modernste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten. Beide partijen verwachten dat hun handel flink zal groeien, zo meldt evofenedex.

De handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland elimineert alle douanerechten op de export van de EU naar Nieuw-Zeeland en vergemakkelijkt de toegang van Europese bedrijven tot de Nieuw-Zeelandse markt van overheidsaanbestedingen. Beide partijen verwachten dat hun handel flink zal groeien. De overeenkomst bevestigt ook de versterkte betrekkingen met Nieuw-Zeeland en de betrokkenheid van de EU in de Indo-Pacifische regio.

Klimaatakkoord van Parijs
Het handelsverdrag is het eerste dat de nieuwe aanpak van de EU voor handel en duurzame ontwikkeling integreert. Hierbij staat centraal dat de overeenkomst het Klimaatakkoord van Parijs en fundamentele arbeidsrechten eerbiedigt. Dit kan in laatste instantie door middel van handelssancties worden afgedwongen.

Brede welvaart
Moderne handelsverdragen zijn een van de prioriteiten uit het 3-puntenprogramma van evofenedex voor de Europese verkiezingen op 6 juni aanstaande. "Handelsverdragen tussen Europese landen en andere landen zijn een must voor eerlijke internationale handel, een gelijk speelveld en geopolitieke stabiliteit. Deze verdragen moeten meer regelen dan handel tussen landen; ze moeten ook aspecten rondom brede welvaart, milieu en arbeidsomstandigheden omvatten. Aandacht voor draagvlak onder de bevolking is daarbij noodzakelijk", aldus Elmar Otten, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: