Oserian, met 200 ha productie een van de grootste kwekerijen in Kenia, wil 100% klimaatneutraal worden. De koolstofvoetafdruk wordt al sterk verminderd door een aardwarmteproject waarmee 50 ha kas verwarmd kan worden, een eigen 3,8 megawatt stroomgenerator en door ongeveer 80 procent van de bloemen op substraat te kweken. Momenteel is men de verspreid liggende locaties op een locatie bijeen aan het brengen, wat het doel weer een stapje dichterbij zal brengen.

Aardwarmteproject
Volgens directeur Neil Hellings is het geothermische verwarmingsstation, dat in 2001 werd geïnstalleerd, een belangrijke stap om hen te helpen klimaatneutraal te worden. Hellings: "We gebruiken aardwarmte in plaats van fossiele brandstoffen om de kassen te verwarmen. Deze warmte zorgt voor een constante temperatuur in het kas en verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor ziekten zoals valse meeldauw worden voorkomen. De door dit project geproduceerde CO2 wordt aan de bloemen toegediend voor een betere groei, wat een win-win situatie creëert; betere gewassen met grotere koppen en een lagere koolstofvoetafdruk."Stroomgenerator
In 2004 is er een stroomgenerator geïnstalleerd die 2 megawatt produceert. In 2007 kwam daar nog een 1,8 MW ketel bij. Nog recenter besloten Hellings en zijn team om in elektrische voertuigen te investeren. "We hebben onlangs zeven elektrische trekkers gekocht en zijn ze momenteel aan het testen. Als dit naar wens gaat zijn we van plan om al onze op fossiele brandstoffen rijdende voertuigen te vervangen."


Om hun koolstofvoetafdruk te verminderen en uiteindelijk een klimaatneutraal bedrijf te worden, test Oserian momenteel elektrische voertuigen zoals op de foto.

Substraat
Een andere manier waarop Oserian de koolstofvoetafdruk vermindert, is door de bloemen op substraat te kweken. Op dit moment geldt dit voor zo’n 80 procent van de productie. "Het biedt veel voordelen ten opzichte van grondgebonden telen, omdat het een goed beheer mogelijk maakt van voeding en hergebruik van meststoffen en water. Daarnaast kan gewoon veel meer product op hetzelfde opppervlak geproduceerd worden. Voor bijvoorbeeld onze anjers zijn die getallen spectaculair: in 41 ha kas met substraatteelt kunnen we evenveel produceren als op 1000 ha volle grond", aldus Hellings.Anton Koning, een van de teeltmannen bij Oserian. Naast diverse bloemen als anjers en andere vulbloemen zijn rozen het belangrijkste gewas. In de 200 ha tellende kas worden dagelijks zo’n 1 miljoen stelen geproduceerd.


De verwerkingsruimte

Verhuizing
Momenteel is het logistiek allemaal een gedoe van jewelste, omdat verschillende locaties, verspreid over het hele land, op een locatie worden samengevoegd. En ook op de hoofdvestiging zelf wordt flink verbouwd. "Zo bevindt onze verpakkingsruimte zich bijvoorbeeld midden in het perceel en wordt door de kassen omringd. Alle bloemen worden nu enkel op deze locatie verpakt. We zijn ook alle afdelingen aan het samenvoegen. Hiervoor hadden we één kantoor per afdeling." Oserian heeft 3600 medewerkers, wat in het hoogseizoen kan oplopen tot 4700 medewerkers.


Oserian's nieuwe kantoor.

Daar Oserian nog midden in de verhuizing zit, zijn niet alle faciliteiten klaar. Daarom worden er veel tijdelijke kantoren gebruikt zodat het werk kan doorgaan.


De muren van de verpakkingsruimte zijn nog niet gebouwd.

In de komende maanden zal een onderzoeker bekijken wat er nog nodig is om de koolstofvoetafdruk verder te verminderen en hoe lang het nog zal duren voor Oserian daadwerkelijk 100% klimaatneutraal is.

Tijdens de IFTEX, vorige maand in Nairobi, Kenia, konden we enkele kwekers in de regio Naivasha bezoeken. Oserian was er daar een van.


Tussen de kassen bij Oserian.


Een kar zojuist gesneden bloemen


Nixon Ngeno, hoofd kwaliteitszorg, gaf ons een rondleiding in de verpakkingsruimte van Oserian. Op deze foto legt hij uit hoe de bloemen worden gecodeerd voordat ze de koelcel ingaan.


Rozen worden verwerkt en verpakt. Afzet gebeurt zowel via de veiling als op contract basis.


Een verpakkingshoes van Waitrose Foundation. Deze stichting is een partnerschap tussen Waitrose, diens leveranciers en de kwekers in Ghana, Kenia en Zuid-Afrika. De stichting werd in 2005 opgericht om de arbeidsomstandigheden van werknemers op de kwekerijen te verbeteren.


Solidago wordt verwerkt en verpakt.


Idem voor Gypsophila


Naast losse stelen maakt Oserian ook ook boeketten.


Dove medewerkers hebben het woord ‘DEAF’ (doof) op de achterkant van hun werkpak staan.

Voor meer informatie:
Oserian
www.oserian.com