Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Kenia: Wildfire volledig over op rozenteelt op substraat
Keniaanse rozen- en hypericumkweker Wildfire Flowers beoogt om binnen drie jaar volledig op de rozenteelt op substraat over te gaan. Momenteel wordt 6 ha op substraat gekweekt en geleidelijk zal men dit systeem in de hele rozenkas van 15 ha invoeren. "Wanneer het gewas moet worden vervangen zullen we daar ook substraat wegleggen," vertelde Ann Mugi, verkoopmanager bij Wildfire Flowers, ons toen we begin juni de vestiging bezochten.
Ann Mugi in de kas. In deze kas wordt het gewas nog steeds in de grond gekweekt.
Lagere productiekosten, grote kopgrootte
De belangrijkste redenen voor Wildfire om op substraat over te gaan zijn lagere productiekosten en een grotere kopgrootte. Volgens Mugi is het een grote investering maar zal het op lange termijn kosten besparen en aan een beter gewas bijdragen. "De productiekosten zullen omlaag gaan omdat de irrigatie en bemesting beter kunnen worden beheerd. Daarnaast zien we een gezonder gewas met grotere koppen. De Calypso variëteit heeft bijvoorbeeld een kopgrootte van 3,5 cm wanneer het in de grond wordt geteeld en 4 tot 4,5 cm wanneer het op substraat wordt geteeld."
Rozen op substraat
In drie jaar alle rozenteelt met hydrocultuur
Het is de bedoeling van Wildfire Flowers over drie jaar alle rozen op substraat teelt. "We wachten tot een gewas door een nieuw gewas moet worden vervangen. Dan installeren we het substraat en planten daarin het nieuwe gewas. We denken dat het ongeveer 3 jaar zal duren om al onze rozen op deze manier te gaan telen."
Een kijkje in het bedrijf
Tijdens de IFTEX bloemenvakbeurs begin juni konden we sommige telers in de regio Naivasha bezoeken. Wildfire Flowers was hier één van. Beneden een impressie:
De kassen bij Wildfire Flowers liggen op een hoogte van 1800m boven zeeniveau.
Naast de gewone snijroos kweekt Wildfire ook trosrozen. In deze kas worden trosrozen gekweekt voor een van de klanten in Frankrijk. Door het net onder het dak krijgt de kop twee kleuren; roze en wit. Zonder het net blijven de bloemen wit.
De verwerking- en verpakkingsruimte. Wildfire Flowers verkoopt de producten alleen direct.
Omdat de klant direct aan de klant levert heeft elke klant een eigen hoes
En sommige klanten houden niet van doornen. Het 'ontdoornen' is hier te zien
De geklasseerde en verpakte bloemen worden naar de koude opslag teruggebracht.
Wildfire Flowers kweekt naast rozen ook hypericum. Op 15 ha teelt men vooral rode en groene hypericums. In deze ruimte worden de bloemen samen met de rozen gesneden en verpakt.