Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roland Duyvesteijn, Holland Strelitzia:

"Land van herkomst in veilinginfo moet zichtbaar zijn"

Tholen - Het is voor aanvoerders niet meer mogelijk het land van herkomst te selecteren bij het ophalen van de veilinginformatie. Het zou gaan om een update en zou nodig zijn om, met het oog op een toenemende internationalisering ook onder aanvoerders, een eerlijkere marktwerking tot stand te brengen. Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken. Roland Duyvesteijn van Holland Strelitzia voelt zich in de aap gelogeerd: “Het is drie stappen terug in de tijd en ik heb er helemaal niks aan.”
 
Voor het strelitziavak is het van het grootste belang te weten of iets uit Nederland komt of van elders. Sinds jaar en dag wordt er flink meer betaald voor de Nederlandse stelen, omdat, weet Roland, de kwaliteit gewoon beter is. “Daarom hoef ik het niet eens per land te weten als ik maar kan zien wat van hier is en wat import. Zelf veilen we bijna niets, ik focus zoveel mogelijk op rechtstreekse handel, maar ik wil natuurlijk wel kunnen zien wat de Nederlandse top heeft opgebracht. Kan ik dat niet, dan zie ik een middenprijs en die is een stuk lager.”


De gebroeders Roland en Barry Duyvesteijn
 
Volgens Roland is een de wijziging te danken aan het ‘groots denken’ van Lucas Vos. “Hij focust op internationalisering, op wereldwijde stromen en het sterker maken van de marktplaats. Daar is niks mis mee en een dergelijke wijziging is in het licht daarvan goed te begrijpen. Maar ik als individuele kweker moet toch met mijn product opboksen tegen de rest van de wereld. Wil ik mijn opbrengst maximaliseren, dan moet ik weten wat ervoor betaald wordt. En dan heb ik niets aan een grote goochelhoed waar alles ingegooid wordt.
 
Roland maakt zich dan ook geen zorgen: “Vandaag of morgen wordt dit teruggedraaid. Maar wat me wel stoort bij dit soort dingen: leuk, al die grootse plannen, al die vergezichten, maar zijn het soms geen zeepbellen? Laten we vooral groeien en internationaliseren, maar er toch vooral eerst voor zorgen dat we onze eigen zaakjes op orde hebben.”
 
Blauwe stampers
Het verschil tussen Hollandse- en import strelitzia is groot. Dat zit hem in de rijpheid. Roland: “Strelitizia’s hebben van nature oranje bladeren en blauwe stampers. Bij een import strelitzia is de kans groot dat die stampers wit zijn en dat komt omdat ze open gepeld zijn. Ze worden dicht gesneden op, bijvoorbeeld, de Canarische eilanden. Dat scheelt enorm in volume en is dus veel goedkoper in transport. Echter, eenmaal hier moeten de bloemen open gepeld worden en dan zijn ze niet meer allemaal op kleur. Die zijn dan rijp en dan heb je een heel ander product. Daarom hangt daar dan ook een ander prijskaartje aan. Wij daarentegen voeren nooit dichte bloemen aan, maar snijden ze alleen als ze rijp zijn. Als ze, met andere woorden, open zijn en blauwe stampers hebben.”

Voor meer informatie:
Holland Strelitzia
Roland Duyvesteijn
Zuideinde 8c
2761 DA Zevenhuizen
T: 0626 330139
E: info@hollandstrelitzia.nl
www.hollandstrelitzia.nl