Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Henk Kamp op bezoek bij Vitro Plus

Tholen - Minister van EZ Henk Kamp was gisteren te gast bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede. Het bedrijf, dat onlangs nog de Zeeuwse ondernemersprijs in ontvangst mocht nemen en zich met het innovatieve sla-in-een-zakje concept wereldwijd in de kijker speelt, is volgens de minister een echte pionier op het gebied van ontwikkeling en innovatie.Kamp werd onthaald op een rondleiding door het lab en de kweekruimte, alwaar Vitro Plus jaarlijks vele miljoenen varens uit weefselkweek produceert. Trotse mede-eigenaar van het bedrijf Ard Stoutjesdijk - de andere helft van het ondernemersduo, John Bijl, was met een koffer sla in Japan - heette de minister welkom.Met het nieuw ontwikkelde en gepatenteerde kweekslaconcept is een krop sla op te kweken zonder daarvoor groene vingers te hebben. Daarentegen moet men wel beschikken over een high-tech teeltbox. Die is te koop, je steekt de stekker in het stopcontact en voilà. Daarnaast en zo mogelijk nog mooier is het feit dat letterlijk alles in het kweekzakje zit: een halve liter water en alle voor de groei benodigde voedingsstoffen. Ter vergelijk: voor een traditioneel geteeld slaplantje is 40 liter water nodig. Bovendien zijn er in de teelt niet langer gewasbeschermingsmiddelen nodig.Trotse Zeeuwen
"Wij willen deze kennis exporteren", vertelt Stoutjesdijk, "en hoeven niet zo nodig naar het buitenland." De corebusiness is en blijft varens en als het aan de heren eigenaren ligt, is en blijft de productie ervan in de thuishaven, Zeeland. Wat er met de sla kan, lijkt echter ook te kunnen met de opkweek van andere gewassen. Het exporteren van de know-how is dan wel weer uiterst interessant en daartoe zoekt Vitro Plus een grote - 'maar dan het liefst ook echt een hele grote', aldus Ard - partner, die ermee aan de slag gaat.Het Zeeuwse is overigens, samen met Groningen, een geliefde bestemming van de minister. Er zijn een aantal echte industriële hubs in wereld, aldus de minister, en een daarvan zit hier bij ons, in de driehoek Rotterdam, Antwerpen en het Ruhr gebied. Geografisch gezien is de ligging van deze provincie daarom ideaal.

Voor meer informatie:
Vitro Plus
T: +31 (0)111 46 80 88
F: +31 (0)111 46 86 08
www.vitroplus.nl