Een pionier op het gebied van de miniatuur potroosjes was de Deense kweker Svend Jensen absoluut. In de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkelde hij een methode om potroosjes in de kas in potmaat 10 of 12 centimeter te kweken. Op het bedrijf van Svend, Danrose, kwamen achtereenvolgens Rosa (verkoper) en Harley (teeltman) werken. Zij werden verliefd op het potroosje, vervolgens op elkaar, en zoals de dingen gaan kunnen, huppelt het eigen kroost nu tussen de potrozen op het eigen potrozenbedrijf.

Begon Svend met het veredelen van potrozen, Rosa en Harley begonnen hun eigen potrozenkwekerij: Rosa Aps, in Denemarken. Svend moedigde het paar aan ook zelf aan het veredelen te slaan en enkele jaren later introduceerden zij de Roses Forever en de Infinity series. Daarop volgde een tuinrozen lijn Plant 'n Relax, waarmee veel waardering geoogst werd. Nog weer later volgden ook snijrozen.


Rosa en Harley

De eveneens reeds overleden Nederlandse ondernemer Anton Pouw startte zijn eigen kwekerij toen hij 18 was. Hij kweekte asters en hoewel hij een prima witte variëteit produceerde, was hij niet tevreden. Op een dag, na een bezoek aan Frankrijk, mieterde hij de hele teelt in de prullenbak en plantte een roze roos, die hij bij de Franse veredelaar Sonia ontdekt had. Later kwamen daar de variëteiten Madelon, Vivaldi en First Red bij en in de vroege jaren 90, toen de sector op zoek was naar smalle bloemknoppen, investeerde hij juist in variëteiten met grote knoppen.Welnu: de kennis en kunde van beide heren, Svend en Anton, als ook de groene vingers van Rosa en Harley, komen samen in de nieuw roos Rosa Loves Me - een serie duurzame, resistente, veelal geurende en in een hele batterij kleuren voorhanden zijnde trosrozen.

Deze nieuwe roos, nu, stond begin deze maand op de IFTF in Vijfhuizen volop in de aandacht. Dat was, zo bleek, niet alleen vanwege de bloem zelf, maar ook vanwege nog weer een ander, bijzonder verhaal. In de stand van Viking Roses, dat een samenwerkingsverband is tussen Rosa en Harley Eskelund (de veredeling) en John Pouw (marketing), spraken we met laatstgenoemde.


John Pouw van Viking Roses met de Rosa Loves Me Over The Moon op de IFTF in Vijfhuizen.

John, die een petekind en, op professioneel gebied, leerling is van Anton Pouw, laat een bos Rosa Loves Me Over The Moon zien. Aan de bos zit een labeltje met daar de (door John Pouw met de hand geschreven) tekst 'In loving memory of John Williams'.

John Pouw: "John Williams was de eigenaar van de Keniaanse rozenkwekerij Harvest Limited en kwam eerder dit jaar te overlijden. Hij was de eerste die trosrozen op grote schaal ging kweken. Hij was gek van deze nieuwe variëteit van de Deense veredelaar Roses Forever en hij had hem net opgezet. Helaas heeft hij de oogst van de eerste stelen niet mee mogen maken."

Volgens Pouw was Williams een van de eersten die de trosroos op de Europese markt introduceerde. Zo'n 20 jaar geleden begon hij met het kweken van trosrozen in zijn kas in Nairobi, waarna velen volgden. De consument zag het product graag komen, maar een en al hosanna was het niet: met name op het gebied van vaasleven - de roosjes presteerden vaak ondermaats - moest een en ander gedaan worden.

"Maar Williams geloofde echt in het product, bleef nieuwe variëteiten proberen en ging daar zelfs de afgelopen twee jaar, waarin prijzen van trosrozen terugliepen en verschillende producenten minder aantallen gingen draaien, mee door. Vandaag de dag trekt die populariteit weer aan. Maar,” vervolgt John, “toch was Williams niet gelijk weg van de gele Rosa Loves Me Over The Moon en de witte Rosa Loves Me Purely. Niet dat hij ze niet mooi vond, maar volgens hem waren de knoppen en bloemblaadjes niet symmetrisch genoeg. Maar gezien de toenemende belangstelling, zag hij wel het potentieel van het product. De stelen hebben immers veel grotere bloemen dan de traditionele soorten en staan bovendien 12 tot 14 dagen op de vaas. Na enkele trials ging hij er dan alsnog vol mee aan de slag."


Rosa Loves Me Over The Moon en de witte Rosa Loves Me Purely.

John Williams was ene gepassioneerd kweker met grote toewijding voor zijn bedrijf, de bloemen en het personeel. Zijn zoon, Jay Williams, heeft het kwekersvirus van zijn vader overgenomen. In 2006 kwam hij bij het bedrijf en zette een sales en marketing afdeling op. Jay stuurt nu Harvest Flowers UK aan maar zal in de nabije toekomst naar Nairobi verhuizen en daar het management, samen met Graig Oulton, aansturen.


Voor meer informatie:
DVR Marketing B.V.
John Pouw
Mobile: +31 641686880
Email: john@vikingroses.com
www.VikingRoses.com

Harvest Flowers Kenya

Phone: + 254 (0) 8046693 / 8046694
Email: info@harvestflowers.com
www.harvestflowers.com