Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hulp gevraagd bij optimalisatie gekoelde chrysantenketen

Binnen het project GreenCHAINge wordt onderzocht hoe de kwaliteit van bloemen en planten, na het doorlopen van de keten, zo constant en voorspelbaar mogelijk gehouden kan worden. Hierdoor kan het afzetgebied worden vergroot en wordt de consument optimaal bediend en teleurstellingen vermeden. De VGB, Royal FloraHolland, LTO Glaskracht Nederland en Wageningen Food & Biobased Research werken in dit project aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van nieuwe kennis voor de sector.

Om alle resultaten optimaal met het vak te delen, wordt een eindseminar van GreenCHAINge op 18 januari 2017 georganiseerd. Hier wordt het optimaliseren van de gekoelde keten in een workshop verder opgepakt en aan breder publiek gepresenteerd.De verschillende koeltechnieken en temperaturen verschillen licht in gewichtsverlies, te zien als slappere bossen na transport in de doos. Vochtverlies toonde echter geen correlatie met het vaasleven. Per soort en herkomst (6 partijen) zijn wel verschillen in vaasleven te zien, maar deze zijn onafhankelijk van welke techniek is gebruikt om de gewassen te koelen. De manier van terug koelen bleek in deze proeven dus niet van invloed op het vaasleven na een transportsimulatie.

Belangrijk aandachtspunt is dat alle bloemen na koelactie snel de ruimtetemperatuur aannemen (meesten binnen 24 uur). De recente resultaten van het onderzoek sluiten aan op eerdere resultaten met chrysanten en andere bloemen (FloraHolland, FBR). Gitta ten Hoope van FloraHolland heeft eerder geconcludeerd in haar weblog: “De temperatuursom in de keten is grotendeels bepalend voor de kwaliteit op de vaas.”

Koeltechniek en -logistiek

De komende tijd wordt het onderzoek voortgezet en aangevuld met kennis en ervaringen op het gebied van koeltechniek en -logistiek. Dit leidt tot praktische adviezen voor een gekoelde keten. Waar moet men op letten bij aanschaf van een koelsysteem en inrichting van het logistieke proces? Hiermee kan het chrysantenvak haar voordeel doen en de keten en consument blijvend voorzien van kwalitatief uitstekende chrysanten.

In aanvulling op de experimenten is behoefte aan een inventarisatie van de huidige koelfaciliteiten en productstromen bij chrysantenkwekerijen. Het doel van de inventarisatie is tweeledig: een indruk krijgen van de volumes bloemen die per dag op diverse locaties worden geproduceerd en gekoeld en een indruk krijgen van (voor)koelfaciliteiten.

Doe mee met de survey
Bent u chrysantenkweker en wilt u deelnemen aan deze survey, klikt u dan op deze link.

GreenCHAINge is een publiek-private samenwerking, gefinancierd door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en voormalig Productschap Tuinbouw.

bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum: