Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vrijhandelsverdrag

Ecuadoraanse bloemen makkelijker en goedkoper naar EU

Na negen jaar onderhandelen kon Ecuador op 11 november jongstleden eindelijk zijn handtekening onder het handelsverdrag met de EU zetten. Door het verdrag moet onder andere de bloemenhandel tussen Ecuador en de EU makkelijker en goedkoper verlopen. Het verdrag zal naar verwachting vanaf 1 januari 2017 in werking treden.

Het handelsverdrag is gebaseerd op de overeenkomsten die de EU heeft gesloten met Colombia en Peru. Na jaren van onderhandeling heeft Ecuador echter een aantal voorwaarden weten aan te passen. Daardoor sluit het verdrag beter aan op de ontwikkelingsplannen van Ecuador. Volgens de minister is Ecuador een land dat leunt op de Amerikaanse dollar en dat minder ontwikkeld is dan andere partners in de Andes.

Nu de eerste handtekeningen gezet zijn, zal vicepremier Jorge Glas terugkeren naar zijn land om de goedkeuring van het parlement te vragen. In de EU staat de beoordeling van het verdrag in de week van 12 december op de agenda.

Bananen, garnalen, cacao, bloemen, koffie, thee, conserven en broccoli behoren tot de belangrijkste Ecuadoraanse exportproducten naar de EU. Uit gegevens van de Centrale Bank van Ecuador blijkt dat de export naar de EU tussen januari en augustus van dit jaar een waarde van €1,8 miljoen bereikte, wat het land een positieve handelsbalans van €712 miljoen opleverde. Malmström vertelt dat de economieën van Ecuador en de EU elkaar aanvullen en dat de Europese consument de hoge kwaliteit van Ecuadoraanse producten waardeert. De EU kan bijdragen aan de ontwikkeling van Ecuador door kennisoverdracht en innovatie en ervoor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf zich internationaal kan oriënteren.

Publicatiedatum: