"Oranje is de kleur van Nederland, maar ook de kleur van de beste mini-roos van Roses Forever," lacht Deense veredelaar en eigenaar Rosa Eskelund. De nieuwe mini-roos was vorige week, op de IFTF in Vijhuizen, voor het eerst in Nederland te zien.


De nieuwe oranje mini-roos.

Het selecteren van bestsellers
Volgens Rosa is deze oranje mini-roos met grote bloemen en glanzende bladeren hun best geteste soort. Maar hoe kiest Roses Forever potentiële bestsellers? Rosa: "Roses Forever test elk jaar uitvoerig zo’n 400-500 nieuwe rozen die uit duizenden van de beste rassen uit onze veredelingskas worden geselecteerd. Hier doen we twee jaar lang proeven mee. Dan hebben we deze rassen meer dan vierentwintig keer zien bloeien en hebben ze alle seizoenen meegemaakt."


Links de oranje roos; een 'baby' van 4 jaar geleden. Rechts een foto van dit ras in de kas, waar ze er nu een hele tafel vol van hebben staan.

"Het is belangrijk dat de veldproeven niet in een incubator plaatsvinden en dat de beste nieuwe rassen het normale teeltproces ondergaan, met alle dagelijkse uitdagingen," vertelt Harley Eskelund, verantwoordelijk voor de veldproeven in de mini-rozenkwekerij in Denemarken. Harley: "Mooi is niet genoeg. Rosa brengt veel nieuwe rassen die moeten worden getest. En dat is goed, want hoe meer rassen we hebben, hoe groter de kans om potentiële bestsellers te vinden, net als onze Infinity rozen. Om een bestseller, een 'wereldster' in mini-rozen worden, moeten al onze criteria in één ras zitten. Dit betekent dat de soort mooi moet zijn; een blikvanger, gemakkelijk te telen en gezond. Dan zijn zowel de telers als de consumenten blij."

"Dus uiteindelijk, na twee jaar proeven, zijn er maar een paar soorten goed genoeg om over de hele wereld aan bevoegde telers aan te bieden," zegt Rosa.

IFTF
De naam is nog geheim en zal in januari worden onthuld op de IPM Essen in Duitsland. Wel is de nieuwe mini-roos al te zien op de IFTF, bij de Roses Forever stand, nummer B2.31. Rosa: "Ik kijk uit naar de terugkoppeling vanuit de markt." 

Voor meer informatie
Roses Forever
Rosa Eskelund
T: +45 51 57 19 90
Email: re@rosa.dk
www.roses-forever.com