Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enquête over classificatie van schadelijk organismen

De EPPO, European and Mediterranean Plant Protection Organization, voert in opdracht van de Europese Commissie een project uit om tot een advies te komen over de classificatie van schadelijke organismen die nu in de verkeersrichtlijnen staan. Onderdeel van het project is een enquête die naar alle landen en Europese sectororganisaties wordt uitgezet. Voor input vanuit Nederland vraagt de NVWA nu naar meningen van sectororganisaties in de akker- en tuinbouw en deze kunnen tot 1 oktober reageren.



De enquête wordt vervolgens door de NVWA en het ministerie van Economische Zaken ingevuld, in overleg met de keuringsdiensten NAK, Naktuinbouw en BKD. De verwachting is dat de normen bij deze omzettingsoperatie niet veranderen. Wellicht komt een aantal organismen niet in de verordening Plantgezondheid en worden deze gedereguleerd. Dat betekent dat er voor die organismen geen Europese eisen meer zullen gelden.

De huidige Europese Fytorichtlijn wordt binnen enkele jaren vervangen door een Europese verordening Plantgezondheid. Hierbij worden de schadelijke organismen, genoemd in de Fytorichtlijn, opnieuw gewogen voor classificatie als Quarantaine organisme of Gereguleerd Niet-Quarantaine organisme (RNQP). Het is de bedoeling dat de organismen die nu in de verkeersrichtlijnen staan, als RNQP een plek krijgen in de verordening Plantgezondheid. Verkeersrichtlijnen vormen de basis voor de keuringsregels van de NAK. Voor pootgoed gaat het hierbij om de organismen en/of ziekten die in de pootgoedrichtlijn worden genoemd, bijvoorbeeld bacterie- en virusziekten.

Voor meer informatie:
NAK
Randweg 14
8304 AS Emmeloord
0900 - 0625
nak@nak.nl
www.nak.nl
Publicatiedatum: