Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers Universiteit van Pisa: eetbare bloemen zijn gezond

Vanwege de toegenomen vraag naar nutraceutische voedingsmiddelen (d.w.z voedingsmiddelen die op enigerlei wijze goed zijn voor de gezondheid), bestaat er een hernieuwde belangstelling voor eetbare bloemen. Onderzoekers van de Universiteit van Pisa hebben een serie proeven gedaan om de antioxidatieve eigenschappen en het gehalte aan anthocyanen in twaalf soorten bloemen te onderzoeken.




(1) Ageratum houstonianum,(2) Antirrhinum majus,(3) Begonia semperflorens, (4) Borago officinalis, (5) Calendula officinalis, (6) Dianthus × barbatus, (7) Fuchsia hybrida, (8) Pelargonium peltatum, (9) Petunia × hybrida, (10) Tagetes erecta, (11) Tropaeolum majus, (12) Viola × wittrockiana.

Het antioxidatieve vermogen van bloemen bleek aanzienlijk hoger te zijn dan dat van gewone bladgroenten. Met uitzondering van de lage waarden in bernagie (slechts 0,05 mmol FeSO4/100g), varieerde het antioxidatieve vermogen van 3,6 voor goudsbloemen tot 70,4 in het geval van afrikaantjes.

De onderzoekers leggen uit dat dit te danken is aan het hoge gehalte anthocyanen, die met name bij sterk gepigmenteerde bloemen voorkomen.

De viool wittrockiana en de anjervariëteit barbatus pelargonium peltatum bevatten veel anthocyanen, (respectievelijk 12,4-13,3 - 12,5 mg Cyn-3-Glu eq/100 gram), wat in verband gebracht wordt met een krachtige antioxidatieve werking. Sterk gekleurde bloemen bezitten dus de beste nutraceutische eigenschappen.

Bovendien werd een paneltest uitgevoerd om de smaakeigenschappen van de diverse bloemsoorten in kaart te brengen, waarbij een grote biodiversiteit aan smaakprofielen naar voren kwam. Oost-Indische kers, ageratum (Mexicaantje) en de viool wittrockiana kwamen hierbij als meest smaakvolle soorten uit de bus.

Resultaat van het testpanel


De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van nutraceutische en organoleptische kenmerken volop perspectieven biedt voor het ontwikkelen van een nieuwe markt voor deze smakelijke en gezonde producten.


Bron: Stefano Benvenuti, Elisa Bortolotti, Rita Maggini, 'Antioxidant power, anthocyanin content and organoleptic performance of edible flowers', 2016, Scientia Horticulturae, Vol. 199, pagg. 170–177.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423815303757

Contact:
Stefano Benvenuti
Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell'Università di Pisa
Email: stefano.benvenuti@unipi.it

Auteur: Emanuela Fontana
Copyright: www.freshplaza.it
Publicatiedatum: