Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese toelating glyfosaat met 18 maanden verlengd

De Europese Commissie zal de toelating voor de werkzame stof glyfosaat in onkruidbestrijdingsmiddelen voor een periode van 18 maanden verlengen. Dat heeft Europees Commissaris Andriukaitis voor Gezondheid en Voedselveiligheid op 28 juni gezegd na afloop van de Europese Raad van landbouwministers. De Europese Commissie zal die beslissing nog voor 1 juli formeel nemen. Het besluit van de Europese Commissie kan vervolgens alleen nog door een unaniem besluit van de lidstaten worden teruggedraaid. Het is onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren, gezien de discussie die er tot dusver over de toelating is gevoerd.

De Europese Commissie voelt zich genoodzaakt om eigenhandig een beslissing te nemen over de verlenging van de toelating voor glyfosaat, omdat er onder de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid was voor de verschillende voorstellen die werden gedaan rond een verlenging van de toelating. De huidige licentie voor de werkzame stof loopt op 30 juni af.

Met het besluit om de toelating slechts met 18 maanden te verlengen wordt door de Europese Commissie feitelijk op het resultaat van een onderzoek van het Europese chemieagentschap ECGA. Dat onderzoek moet uitwijzen of glyfosaat mogelijk het risico op kanker vergroot, zoals werd gesteld door het Internationaal agentschap voor onderzoek naak kanker IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie. De ECHA zal waarschijnlijk in 2017 een rapport uitbrengen.

bron: AgriHolland
Publicatiedatum: