Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onzekerheid troef na Brexit

Tholen - Wat betekent de Brexit voor de bloemenhandel? Er is veel onzekerheid en langs allerlei wegen druppelen reacties van ondernemers, beleidsmakers en anderen het net op. Over het algemeen wordt de keuze van de Engelsen betreurd en geeft men blijk van onzekere toekomstverwachtingen. Een greep uit de reacties:

Versheid - transport
Harry Bockhoff, directeur Dutch Flower Group, vertelt tegen de NOS dat hij vooral bang is voor langere wachttijden, een factor die voor de handel van versproducten nu eenmaal van cruciaal belang is: "We hebben een versproduct, dus elke minuut telt. Het product wordt natuurlijk ouder en we willen dat zo vers mogelijk bij de consument hebben."

Teruglopende import
Tegen Omroep Westland uit Dennis Heijnen van de verladersorganisatie EVO uit Zoetermeer zijn zorgen over de ontwikkelingen op handelsgebied. Hij vreest vooral een teruglopende importdrang vanuit Engeland door een dalende pond en twijfelt er niet aan dat ‘bedrijven die veel exporteren, zoals de tuinders in het Westland, last gaan krijgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.’

Arbeidsmarkt moet anders

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen onderstreept de Brexit de noodzaak van een eerlijker Europa met een socialere arbeidsmarkt. “De Europese arbeidsmarkt moet anders, beter. Arbeidsmigratie binnen de EU betekent in de praktijk te vaak verdringing, uitbuiting en oneerlijke concurrentie.” Volgens Limmen moet de uitslag van het Britse referendum daarom een waarschuwing zijn. “De EU is in de ogen van velen synoniem voor een gang naar het putje als het gaat om sociale verworvenheden en arbeidsvoorwaarden.”

Vrij verkeer van goederen
LTO Nederland geeft aan teleurgesteld te zijn over het gebeurde, maar zegt tevens een 'sterk geloof te houden in de Europese Unie. Een periode van onzekerheid. Verder spreekt de belangenorganisatie van onze sector de hoop uit dat 'het vrije verkeer tussen de lidstaten (personen, goederen, diensten) de hoeksteen van de unie blijft'. Klik hier voor de reactie.

Behouden relaties
Lucas Vos, CEO Royal FloraHolland, gaf al eerder aan vooral te hopen op behoud van goede handelsrelaties. Hoewel hij aangeeft dat de precieze gevolgen lastig in cijfers zijn uit te drukken, lijkt de coöperatie, gezien de goede, bestaande handelscontacten en de grote mate waarin de Engelsen op de import van onze bloemen en planten vertrouwen, niet overdreven aangedaan. (Bron)

Andere kant
Het is niet alles kommer en kwel, weet bijvoorbeeld de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken). ‘De Brexit geeft Amsterdam als internationaal zakencentrum mogelijk een zetje in de rug. In aanloop naar het referendum heeft al een aantal bedrijven besloten de Noordzee over te steken naar de Nederlandse hoofdstad, aldus Kasja tegen de Volkskrant.