Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rozenkwekerij Wimceco, Boechout, België

"Verhogen lichtniveau zorgt voor betere groei en hogere kwaliteit"

Rozenkwekerij Wimceco is een moderne kwekerij die is gespecialiseerd in de teelt van grootbloemige snijrozen. De dagelijkse leiding is in handen van Danny en Bart van Nuffelen, die het bedrijf in 1999 overnamen van hun ouders Willy en Cecilia. Sinds eind vorig jaar hebben de broers, i.s.m. Philips, in de kas LED verlichting geïnstalleerd. In onderstaande vertellen zij over hun bevindingen.


"Doordat de LED’s minder warmte afgeven kunnen we in voor- en najaar langer belichten als de buitentemperatuur hoger oploopt. Dat komt de kwaliteit van de rozen ten goede", aldus Danny en Bart van Nuffelen.

De uitdaging

Danny en Bart wilden de verouderde belichtingsinstallatie in beide afdelingen vervangen. “Wij wilden het lichtniveau verhogen, zonder daar extra energie in te stoppen”, legt Danny uit. “De energie voor de lampen is voor 2/3de afkomstig van onze eigen WKK. De overige1/3de elektriciteit wordt ingekocht maar is hier in België erg duur.”



De juiste belichting
De ontwikkeling van de LED technologie is de broers niet ontgaan. Maar voordat zij een besluit namen over de aanschaf van een nieuwe installatie gingen zij om tafel met de plantspecialist van Philips en Horti LED Partner Agrolux. Daarbij werd zowel de energiebalans als de economische berekening van de oude installatie in kaart gebracht.

Met de aanleg van de installatie in het najaar van 2015 is Wimceco de eerste rozenkwekerij in België die in de rozenteelt hybride belichting toepast. “We merken dat het gewas beter groeit en een hogere kwaliteit geeft”, vertelt Danny. “De belangrijkste oorzaak ligt in het verhogen van het lichtniveau.”



Daarnaast merken de broers dat zij dankzij de LED’s de temperatuur in de kas onder controle kunnen houden. “Door de hybride installatie beheersen we het klimaat veel beter dan voorheen. In situaties met een laag winterzonnetje, waarbij de kas wel opwarmt maar niet genoeg instraling geeft, kunnen we toch extra LED licht toevoegen. Daardoor wordt het niet onnodig warm."


bron: Philips Lighting
Publicatiedatum: