Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht

Ziektedruk, biologische gewasbescherming, veredeling..

Tholen - Het is cruciaal voor een succesvolle teelt: kwalitatief goed uitgangsmateriaal. Precies waar de veredelaar zijn werk van gemaakt heeft, maar zal hij het vak in de toekomst vrij mogen blijven kunnen uitvoeren? Het is zaak, zo bleek uit één mond, dat de sector zich hier hard voor moet maken.

Daarnaast moet voor het realiseren van een succesvolle teelt ziektes, schimmels, beestjes en wat al niet meer geweerd worden. Het afgelopen jaar speelden (en spelen) met name de zaak rondom de Xylella besmetting en de - naar het schijnt meer binnenlandse - aangelegenheid met de bruinrot in rozen. Met roofmijten en andere biologische bestrijders worden teelten steeds schoner, maar het heeft een keerzijde: wanneer het fout gaat, hoor je vaak zeggen, is er geen (paarden)middel meer voor handen...




"Vijf voor twaalf in Nederlandse veredelingssector"


"De sierteelt is een pareltje van de Nederlandse economie, maar de sector staat onder druk." Dat zei Berry Philippa gisteren op Sierteelt in Beweging, een congres dat was georganiseerd door stichting Blooming Breeders, waarvan hij de voorzitter is. Hij vergeleek de sector met de textielindustrie, die decennia lang ontzettend sterk geweest is maar toen in luttele jaren door allerlei oorzaken van de kaart geveegd werd. "Een vergelijkbaar scenario dreigt. Dat mag ons niet gebeuren en het is daarom de hoogste tijd de alarmbel te luiden."




Geen tegemoetkoming voor rozenkwekers met bruinrotbesmetting

Rozenkwekers die getroffen zijn door de bruinrot bacterie hoeven van overheidswege niet op een tegemoetkoming te rekenen. Dat zegt Staatssecretaris van EZ Martijn van Dam in een open brief aan de Tweede Kamer, waarin hij vragen van CDA kamerlid Geurts over de stand van zaken van het onderzoek van het NVWA over de bruinrotbesmetting beantwoordt. “Het uitgangspunt bij schade als gevolg van plantenziektes … is dat deze niet wordt vergoed. (…) Ook de kosten voor de bestrijdingsmaatregelen komen in beginsel voor eigen rekening.”




Roofmijt de baas bij OrchiDiva

“Michel belt mij altijd als er problemen zijn of als hij in het gewas iets verdachts gezien heeft, maar laatst kwam hij ineens met een enthousiast verhaal dat de geleverde roofmijten er opvallend goed uitzagen.” Dat zei Kees Kouwenhoven tijdens een bezoek aan OrchiDiva, een kweker van Cymbidium in Legmeerdijk.



Xylella fastidiosa nog (lang) niet uitgewoekerd

Afgelopen zomerperiode informeerde LTO Noord reeds over de bacterieziekte Xylella fastidiosa (Xf), die in Italië onder olijfbomen is uitgebroken. Deze ziekte is desastreus voor de olijfbomen en andere voor deze ziekte vatbare planten die besmet zijn.


Meerderheid Europees Parlement wil patenten voor traditionele plantveredeling tegenhouden

Het Europees Parlement wil voorkomen dat producten die voortkomen uit conventionele plantveredeling, zoals kruising, gepatenteerd kunnen worden. Patenten staan innovatie, voedselvoorziening en kleine ondernemingen in de weg, zo stelt het in een resolutie die op 17 december is aangenomen. Het Europees Parlement was verrast door het recente besluit van het Europese Octrooibureau om patenten op zulke producten toe te laten en roept nu de Europese Commissie op met spoed de bestaande regels te verduidelijken en te garanderen dat kwekers toegang behouden tot biologisch uitgangsmateriaal.
Publicatiedatum: