- De sierteeltsector liet in 2015 een gemengd beeld zien, met flinke exportgroei voor bloemen, maar een tegenvallende ontwikkeling bij potplanten.
- Ondanks de lagere prijzen voor potplanten verbetert het rendement, ook in 2016, door lagere energiekosten.
- Het herstel van de consumptieve bestedingen en de laag blijvende euro zorgen bovendien voor goede (internationale) afzetvooruitzichten.
- Voor bloemen wordt een exportgroei van 4% voorzien en voor potplanten van 3%.
De exportwaarde van pot– en tuinplanten daalde in de eerste tien maanden met 3%, die van bloemen steeg met 6%. Planten worden tegen lagere prijzen verkocht, maar omdat kwekers in een kleinere potmaat telen stijgt de rentabiliteit per m2. Volgens het LEI is sinds de crisis de rentabiliteit verbeterd. Ook door het lage gasprijsniveau zijn de kosten voor de kwekers gedaald en is de verwachting voor de resultaten in 2016 evenals in 2015 positief. Overigens ontstaat door “Kopen Op Afstand” enige neerwaartse prijsdruk in de handel, omdat buitenlandse importeurs gemakkelijker kunnen kiezen voor goedkopere alternatieven, buiten de veiling om.
Groei exportwaarde bloemen en planten 2016
Totale groei exportomzet sierteelt in 2015 +3%
Bron: VGB en ING Economisch Bureau
Exportgroei vooral naar VK en Polen
Uit de figuur blijkt dat er een samenhang is tussen de economische groei in de eurozone - het voornaamste afzetgebied van de Nederlandse sierteeltsector - en de uitvoerwaarde van vooral bloemen. Aangezien de groeivooruitzichten voor de eurozone in 2016 (+1,5%) en 2017 (+1,8%) positief zijn, betekent dat goede vooruitzichten voor de sierteeltsector. De bloemenexport stijgt naar verwachting met ongeveer 4%. Voor potplanten kan de terugval in exportwaarde in 2015 weer worden omgebogen. De Britse exportmarkt zal evenals in 2015 de snelste groeier zijn. De euro/pond koers blijft zich gunstig ontwikkelen, terwijl de consumptiegroei hoog blijft. Polen is groeiland nr.2. Rusland verliest als exportland aan betekenis. De exportomzet daalt dit jaar met een kwart. Vooral voor chrysanten, die voor de Russische markt worden geproduceerd, is er prijsdruk. Herstel van de Russische economie en de export ernaartoe wordt pas in 2017 voorzien.
Klik hier om het gehele rapport te lezen