Copa Cogeca bezorgd over patenteren van planteigenschappen

De koepel van Europese landbouworganisaties, Copa-Cogeca, waarschuwt de landbouwministers van de Europese Unie ervoor dat het patenteren van planteigenschappen zal leiden tot minder innovatie en hogere prijzen voor zaaizaden in de land- en tuinbouw. Wanneer planteigenschappen die afkomstig zijn van de klassieke veredeling worden gepatenteerd zal dat de ontwikkeling van nieuwe land- en tuinbouwgewassen die toegespitst zijn op de lokale situatie remmen. Ook draagt het niet bij aan een oplossing voor de toenemende vraag naar voedsel in de wereld. Copa Cogeca pleit voor het gebruik van het kwekersrecht voor bescherming van planteigenschappen.

Copa Cogeca reageert op de erkenning van een aantal patenten op planteigenschappen door het Europees Octrooibureau. Eén ervan gaat om een broccolivariant waarin een Brits bedrijf antikankerstoffen heeft aangetroffen. Daarnaast kreeg een Israëlisch bedrijf een patent voor een tomatenvariëteit met minder water. Recent was er ophef over een patent voor Syngenta voor een pitloze paprika. Het gaat telkens om eigenschappen die al in de wilde moederplanten aanwezig waren en de nieuwe variëteiten zijn het resultaat van het kruisingen en selectieprocessen en dat zijn essentiële biologische processen, aldus Copa Cogeca.

De veredelaars bedienen zich vaak van het argument dat patenten er juist voor kunnen zorgen dat er meer onderzoek wordt gedaan omdat ze hun financiële inspanningen die het onderzoek vraagt, beter kunnen beschermen. Dat argument wordt door Copa Cogeca tegengesproken. “Als een bedrijf een eigenschap patenteert, kunnen andere bedrijven niet met de eigenschap gaan kruisen. Minder bedrijven zullen dus een bepaalde planteigenschap kunnen gaan gebruiken. Ook voor bedrijven die een eigenschap voor een kleine of specifieke toepassing willen gebruiken, levert patentering problemen op. Zij kunnen pas na jaren met de eigenschap aan de slag. Dus waar innovatie op één plek wordt gestimuleerd, wordt ze elders afgeremd."

Volgens de Europese koepel van landbouworganisaties plaatst patentering de vooruitgang in de veredeling op de helling en vermindert het de innovatie en biodiversiteit. "Gezien de hoge juridische kosten verbonden aan patenten en de hoge kosten voor licenties, zullen slechts een beperkt aantal grote bedrijven in staat zijn om te overleven. Bovendien kan de patenthouder zijn recht ook laten gelden op de hele voedingsketen." De rem die er op die manier gezet wordt op de ontwikkeling van nieuwe rassen zal er volgens Copa Cogeca ook voor zorgen dat de landbouwers niet zullen kunnen voldoen aan de stijging aan de voedselvraag in de wereld. De organisatie is er daarom voorstander van handhaving van het kwekersrecht. Rassen mogen binnen het kwekersrecht wel door anderen gebruikt worden voor het maken van kruisingen, zonder toestemming van de oorspronkelijke rechthouder.

bron: AgriHolland / Copa Cogeca

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven