Mardenkro en Marel Loonwerk over ReduClean

Verwijderen coating kasdek gebeurt vaak te laconiek

ReduSystems is een groep coatings die verwijderd kunnen worden met het reinigingsmiddel ReduClean. Met dit reinigingsmiddel is het mogelijk alle ReduSystems coatings van allerlei kasdekken te verwijderen. Mardenkro en Marel Loonwerk vertellen hoe dit het beste kan worden aangepakt.Een schoon kasdek is noodzaak. Licht is immers een van de belangrijkste factoren voor de groei van bloemen en planten en juist in de herfst en winter is licht vaak de beperkende factor.

Voor het verwijderen van elke ReduSystems coating is per hectare 250 liter ReduClean nodig dat met circa 1000-1750 liter schoon water wordt vermengd, afhankelijk van de methode van inspuiten. Het maakt daarbij niet uit of er een dunne of dikke laag coating op het kasdek aanwezig is. Veelal wordt gedacht dat er met een dunne of verweerde coating minder ReduClean nodig is. Dit is echter niet het geval. De lijmresten die achterblijven op het kasdek zullen ook verwijderd moeten worden en daar is altijd 250 liter ReduClean per hectare voor nodig. Om een goede verwijdering te waarborgen, dient men zich altijd te houden aan de voorgeschreven mengverhoudingen zoals vermeld op de verpakking.

Daarnaast is het van belang dat het in te spuiten kasdek volledig droog is en er binnen enkele dagen regen verwacht wordt om het kasdek schoon te spoelen.
Indien er tijdens de aanwezigheid van de coating dakberegening is gebruikt, kan het voorkomen dat er een ijzer- of kalklaag over de coating ligt. Deze dient dan eerst verwijderd te worden met een zuur (bijv. oxaalzuur), omdat anders de ReduClean niet tot de coating doordringt.

Ervaring uit de praktijk
Zorgvuldigheid is zowel bij het opbrengen als het verwijderen van coatings essentieel. Anders krijg je nooit de gewenste mate van lichtverdeling en aan het eind van het seizoen weer heldere ruiten. Wim Vreugdenhil, bedrijfsleider bij Marel Loonwerk, legt uit hoe het reinigen van een glazen kas in zijn werk gaat.
“Elke stap van het proces moet kloppen. Dat begint al bij de dosering klaarmaken: 1200 liter spuitvloeistof met 250 liter ReduClean per hectare bij machinaal opbrengen en een kleine 2000 liter bij opbrengen met de hand. Vervolgens is het zaak dat perfect te verdelen met de machine of met het spuitpistool. Aan de hand van de kapbreedte kies je de machine uit en de verdeling van de spuitboompjes”, vertelt hij. “Vervolgens reken ik uit wat de gewenste rijsnelheid en spuitdruk moet zijn en dat stellen we in. Je moet goed je hoofd erbij houden. Het is geen natte vingerwerk.”
Zijn medewerkers houden op de machine in de gaten of alles goed gaat, bijvoorbeeld of alle doppen gelijkmatig blijven spuiten. Ze kunnen tevens digitaal uitlezen of de snelheid correct aangehouden wordt.

Om alles goed te raken, moeten de spuitpatronen van de doppen met een bepaalde overlap ingesteld worden. “Je rekent het zo uit, dat overal evenveel vloeistof komt”, geeft Vreugdenhil aan.

Regenbui noodzakelijk
ReduClean reageert met het bindmiddel in de coatings zodat die weer wateroplosbaar wordt. Een regenbui moet vervolgens de coating van het dek spoelen.

Het weer speelt daarom een belangrijke rol bij zowel opbrengen als weghalen van de coating. Het dek moet absoluut droog zijn, anders klopt de dosering niet meer en krijg je een onregelmatige film over het dek of onvoldoende verwijdering aan het eind.

Vreugdenhil houdt er zoveel mogelijk rekening mee, binnen de mogelijkheden die het loonbedrijf in zijn planning heeft. “ReduSol gaat er vrij gemakkelijk af. Dan hoef je iets minder goed op te letten. Maar je kunt altijd de pech hebben dat er maar een klein miezerbuitje valt en dat niet alles eraf regent. Dan moet je het toch nog een keer nalopen. ReduFuse IR gaat wat lastiger. Dan heb je echt binnen een paar dagen een stevige bui nodig om het goed eraf te krijgen”, vertelt hij.

Luchtramen dicht
Behalve de regen speelt ook de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid een rol. Coaten kan bij een paar procent lucht, maar cleanen gebeurt bij gesloten ramen. Dat betekent dat de teler een paar uur zijn klimaat niet helemaal onder controle heeft omdat de ruiten niet open kunnen. “Als het werkelijk te warm wordt naar de zin van de teler, wachten we even”, zegt hij. “Dan is het even luchtpauze”.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
E: sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.