De prijzen voor de grondstoffen zijn doorgaans redelijk stabiel, hoewel de prijs wel meebeweegt met de olieprijs. Toen een vat olie eind vorig jaar flink goedkoper werd, vertaalde dat zich in een dalende prijs voor de plastics grondstoffen. In de eerste week van 2015 stond de prijs op 1325 euro om daarna te dalen tot het dieptepunt 1150 euro.

klik hier voor een vergroting.
Stijgende lijn
De stijgende lijn werd ingezet vanaf week 10, de eerste week van maart. In de weken die volgden sloten de Europese bedrijven opmerkelijk veel productielocaties met een beroep op 'Force Majeure' (overmacht) vanwege technische motieven. De eerste was Versalis, beter bekend onder Eni, dat op 12 maart aankondigde de productie in Duinkerken terug te schroeven. Op 18 maart volgde Borealis dat uit overmacht de productie in Schwechat, Oostenrijk, staakte. Later volgden ook productielocaties van Sabic, Shell, LyondellBasell, BASF en verschillende dochterondernemingen van Total.
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de hogere prijzen voor de grondstoffen van vrijwel alle plastics. Aan de basis van de situatie liggen veranderingen in de wereldwijde oliemarkt. Daar bovenop komen EU-regelgeving voor import, een dalende olieprijs en een zwakkere euro. Deze oorzaken, die overigens nauw aan elkaar verbonden zijn, wijst Plastics Information Europe (PIE) aan. PIE is een organisatie die marktdata verzamelt over, simpel gezegd, de plasticsmarkt.
Europese producenten
Om met de eerste oorzaak te beginnen: de veranderende wereldmarkt voor olie. In het Midden-Oosten zijn grote centra uit de grond gestampt met goedkopere productiemogelijkheden, die de druk op Europese bedrijven opvoeren. Analisten verwachten dat Europa uiteindelijk een netto-importeur zal worden.
Het omslagpunt ligt in 2010, toen de marges van de Europese bedrijven onder druk kwamen te staan. Vanaf dat jaar steeg de import van de verschillende grondstoffen, zoals LLDPE, HDPE en PE. De Europese producenten startten een lobby in Brussel, meldt PIE. Inzet zijn de hogere importtarieven. Uiteindelijk ging de EU in 2014 mee in deze wens en werden de invoertarieven voor PE uit het Midden-Oosten verhoogd van 3% naar 6,5%. De PE-import daalde dat jaar.
Duurdere verpakkingen
Ook de dalende wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar maakt het voor de wereldhandel minder aantrekkelijk om naar de eurozone te exporteren. Dat is zichtbaar in de importstatistieken, die de laatste maanden van vorig jaar een dalende trend vertoonden.
Ondertussen begint de verpakkingsindustrie zich zorgen te maken. De PIE publiceert met enige regelmaat over deze trend, maar ook Nederlandse bedrijven uitten zorgen. "We hebben er veel werk aan om aan onze klanten uit te leggen dat de prijzen stijgen door deze ontwikkeling," vertelt Marcus Gillioen van Flex Film. Naar verwachting zal er binnen enkele maanden een kentering in de trend komen, maar hoever de prijs nog door zal stijgen voordat het zover is, blijft gissen.
Meer informatie:
Flex Film
Marcus Gillioen
Achterwetering 35
2871 RK Schoonhoven
0182-388700
marcus@flexfilm.nl
www.flexfilm.nl