Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek in alstroemeria, gerbera, freesia, bouvardia en dendrobium

Meer rendement uit belichting en CO2

Het project ‘Meer rendement uit belichting en CO2 deel 2’, dat werd uitgevoerd door Plant Lightning en Plant Dynamics, is voltooid. Althans, de metingen zijn uitgevoerd en nu volgt de verslaglegging. Gehoopt wordt dat dit eind deze maand voltooid is. In augustus en november 2014 en februari 2015 zijn intensieve fotosynthese metingen gedaan aan de gewassen alstroemeria, gerbera, freesia, bouvardia en dendrobium. Alle metingen zijn uitgevoerd op praktijkbedrijven en moeten duidelijk maken hoe de gewassen reageren op verschillende niveaus van CO2 en licht.



De veel gestelde vragen per gewas waren:
  • Waar liggen de belangrijke grenzen m.b.t. de lichtbenutting?
  • Waar begint rendement af te nemen? Belangrijk voor optimale belichting in de winter
  • Waar begint licht stress op te treden? Belangrijk voor optimale benutting daglicht in zomer
  • Waar liggen de belangrijkste grenzen m.b.t. de CO2-respons? Belangrijk om optimale punt kosten/baten te bepalen
  • Is er een verloop over de dag?
  • Wat is de invloed van de seizoenen?
  • Verschillen tussen rassen en/of groeistadia?
BCO
Bij de laatste BCO meeting van 19 mei 2015 zijn de laatste resultaten besproken. Een aantal opvallende resultaten per gewas:

Het meest opvallende bij alstroemeria is dat het gewas aan het begin van de dag zeer traag op gang komt. In onderstaande figuur is de rode lijn de gemeten fotosynthese response overdag. Al de andere lijnen zijn van tijdstippen, zoals weergegeven in de figuur. Start dag is om 0:00 uur bij het aangaan de lampen. De belichting was 90µmol en te zien is dat dit licht het 1e uur niet volledig gebruikt wordt voor de fotosynthese. In een proef met 50% opstarten van de lampen was het patroon precies hetzelfde! Kortom: hier valt energie te besparen.



Bij dendrobium was al eerder aangegeven dat de planten zowel C3 en CAM zijn. Opmerkelijk is een sterke daling van de huidmondjesopening boven 600 ppm CO2.

Freesia heeft wat betreft fotosynthese response nauwelijks een seizoenseffect, wat opmerkelijk is omdat de temperaturen enorm verschillen tussen de seizoenen. Limitatie van de fotosynthese door dichtlopen van de huidmondjes speelt nauwelijks een rol.

Bij gerbera zijn drie rassen gemeten (groot / klein bloemig). Het verschil in fotosynthese respons was gering. Er is een positief effect van temperatuur op de maximale CO2-opname.

Bouvardia: zeer hoge fotosynthese omdat de huidmondjes flink open staan! Boven 800 ppm vrijwel verzadiging van de fotosynthese en er is geen effect van hoog CO2 op de huidmondjesopening geconstateerd. Bouvardia heeft geen startdag en eind dag effect, met andere woorden: de fotosynthese start gelijk op en gaat tot eind van de dag door zonder limitatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door Plant Lighting en Plant Dynamics
Publicatiedatum: