Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Denis Kolpakov, 7Flowers:

Russische importeurs vestigen hoop op de zomer

Niet alleen de kwekers die exporteren naar Rusland lijden onder de lage roebel, ook importeurs hebben het zwaar. Bloemen zijn simpelweg te duur geworden, waardoor zij van gebruikelijke aankopen moeten afzien. "Gelukkig komen we samen met de kwekers vaak tot persoonlijke oplossingen," vertelt Denis Kolpakov van 7Flowers, een Russische importeur van sierplanten. "Maar het is hoe dan ook moeilijk. Voor nu stellen wij onze hoop op de zomer."


Julia Katrenko, Denis Kolpakov en Olga Gad van 7FLowers.


Lage roebel veroorzaakt lage vraag
"Rusland is een bloemenminnend land, dat het niet erg vindt iets meer te betalen voor bloemen. Echter, vorige maand stegen de prijzen voor bloemen fors omdat de roebel wederom daalde ten opzichte van de dollar en de euro," aldus Kolpakov. De roebel kwam toen uit op eenzelfde waarde als op 'Black Monday' in 2015 (op maandag 24 augustus bereikte de roebel een nieuw dieptepunt t.o.v. de dollar). Daarom daalde de vraag naar bloemen eveneens. "Vergeleken met vorig jaar daalde de vraag naar sierplanten met 25%. Daarnaast is dit jaar de vraag naar dure producten weggevallen. Bovendien leidt niet iedere vraag tot een daadwerkelijke aankoop. Zo werkt dat natuurlijk altijd, maar dit jaar leidde slechts 30% van de aanvragen tot concrete bestellingen, terwijl dat een jaar eerder nog 50% was."

Kweker willen de markt behouden
Gelukkig willen kwekers hun marktaandeel in Rusland behouden, wat gunstig is voor importeurs als 7Flowers. "Kwekers hebben veel inspanningen geleverd om de markt binnen te komen en willen dat niet zomaar zonder slag of stoot weer opgeven. Wanneer ze de Russische markt kwijtraken, is het moeilijk deze weer terug te krijgen. Daarom steunen een aantal leveranciers ons in het zoeken naar alternatieven en persoonlijke oplossingen. Sommigen exporteren bijvoorbeeld de bloemen gemengd en andere geven kortingen,” aldus Kolpakov.

Hoop gevestigd op de zomer
Kolpakov vestigt zijn hoop op de zomer. "Omdat veel mensen te kampen hebben met financiële problemen zullen mensen minder geld uitgeven aan vakanties. Veel mensen bezitten echter wel een zomerhuisje en men zal vaker de zomer daar door gaan brengen dan in het buitenland. We hopen dat mensen dan hun tuin en huis opfleuren met tuinplanten en bloemen", aldus Kolpakov.

Bodem in zicht
Volgens Kolpakov is de bodem nog niet bereikt. "Die komt in de lente. Momenteel zijn nog niet alle mensen doordrongen van de ernst van de financiële situatie. Geleidelijk zal men echter gaan merken dat men minder te besteden heeft en ten gevolge daarvan stoppen met het kopen van luxe producten, inclusief sierplanten,” besluit Kolpakov.

Voor meer informatie:
7Flowers
Denis Kolpakov
Email: [email protected]
www.7flowers.ru
Publicatiedatum: