Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas voor klimaatbestendige gewassen

Weersextremen vragen om nieuwe mogelijkheden voor de agrarische sector. Op heel veel verschillende manieren. Wellicht bevindt één van die mogelijkheden zich wel in zaden. L1 maakte hier een reportage over en vroeg de LLTB om een reactie.

Klimaatbestendiger
Bij onderzoekscentrum Brightlands Future Farming Institute in Venlo, een samenwerking met Maastricht University, worden nieuwe gewassen ontwikkeld die klimaatbestendiger zijn. In de kas willen ze pogen met genetica van zaden te kijken hoe ver ze de grenzen van een gewas kunnen bereiken en kunnen oprekken. Op dit moment wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het nieuwe onderzoekscentrum. De kas moet in juli in gebruik worden genomen.

Adem onder water inhouden
Professor Wim Vriezen (Maastricht University): 'Je kunt als mens wel trainen om je adem onder water in te houden, maar daar zit een grens aan. Je kunt planten of gewassen niet eeuwig onder water zetten, maar wel genetisch bepalen dat ze langer onder water staan en langer tegen droogte kunnen.' Het onderzoekscentrum is een samenwerking met de Universiteit Maastricht en commerciële partijen.

Nieuwsuitzending
L1 ging langs bij de kas in Venlo en vroeg Peter van Dijck live in de nieuwsuitzending hoe de agrarische sector naar deze ontwikkelingen kijkt en of er toekomst in zit. Bekijk het studiogesprek hieronder:

Bekijk hier de reportage van L1 Nieuws.

Bron: LLTB

Publicatiedatum: