Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe kan het dat siliciumgift niet zichtbaar is in analyses?

Het toevoegen van silicium draagt bij aan het telen van een sterk en weerbaar gewas met een mooie gewaskleur. Ton van Hulten, technisch specialist bemesting en biostimulanten, vertelt hier meer over in de video onderaan dit bericht.

Het doel van het toedienen van silicium is dus het telen van een sterker en weerbaarder gewas. Wanneer men silicium toevoegt aan het gewas, verwacht men dit ook in verschillende analyses terug te zien. Dit is echter niet altijd het geval. Dick Breugem, senior technisch specialist bemesting, legt uit waardoor dat komt.

"Er zijn meerdere soorten siliciumproducten op de markt. Laat ik er twee noemen: Silicium in de vorm van silicaat en in de vorm van orthokiezelzuur. Deze twee groepen hebben ieder andere eigenschappen. Silicaat heeft een hoge pH en is niet volledig direct opneembaar. Een groot gedeelte van het product wordt niet direct opgenomen en komt later via het drainwater terug in het druppelwater en zo alsnog terug bij het gewas. Door deze langere werking kan er, afhankelijk van het hergebruik van het drainwater, in één keer een hogere dosering worden meegegeven. Een voorbeeld van een product met silicaat is kalimetasilicaat."

"Orthokiezelzuur heeft een lage pH en is wel direct opneembaar. De dosering is hierdoor lager en het drainwater bevat geen silicium. Een voorbeeld van een orthokiezelzuur is Siligreen. Bij gebruik van Siligreen moet er rekening mee worden gehouden dat de toegediende silicium niet zichtbaar is in water-, plantsap-, of drogestofanalyse. De werking van silicium kan in de analyses wel naar voren komen via de verhoogde calcium-, borium-, en molybdeenwaardes. Het oorspronkelijke doel wordt wel bereikt: een sterker en weerbaarder gewas met een betere gewaskleur.

Producten
Kalimetasilicaat

  • Hoge pH
  • Alleen toevoegen in mengbak, niet in de mestbak
  • Bevat kaliloog en heeft hierdoor impact op de B-bak en de pH-regeling
  • Siliciumstijging terug te zien in analyses

Siligreen

  • Lage pH
  • Kan op verschillende manieren toegevoegd worden: mengbak, dagvoorraad, spuittank etc.
  • Geen siliciumstijging zichtbaar in analyses, wel positieve resultaten in gewas zichtbaar.

In de praktijk kan gekozen worden voor één van beide producten of een combinatie van beide producten met een aangepaste dosering.

Voor meer informatie:
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
Tel: +31 (0)186 57 88 88
[email protected]
www.iperen.com

Publicatiedatum: