Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"bewijs van vertrouwen in deze locatie"

CO2-afvang bij Yara Sluiskil, opslag in Noorwegen

Kunstmestproducent Yara gaat bij de fabriek in Sluiskil CO₂ af laten vangen. Woensdag is hiervoor de eerste paal geslagen voor een Carbon Capture & Storage-project.

Yara Sluiskil gaat met dit project vanaf 2026 maar liefst 12 miljoen ton CO₂-uitstoot voorkomen. De fabriek die Linde bouwt om de afgevangen CO₂ vloeibaar te maken is volgens dat bedrijf 'de grootste ter wereld' en vergt een investering van 194 miljoen euro. De vloeibare CO₂ wordt door Northern Lights vanuit Sluiskil met twee schepen per week naar Noorwegen gebracht om daar permanent te worden opgeslagen in de zeebodem.


Reinhart Vogel (Managing Director Linde Engineering Dresden), Michael Schlaug (Vice President Yara Netherlands) en Jostein Tegle (Strategy & Market Director Northern Lights) hebben de eerste paal voor het Carbon Capture & Storage project geslagen op 22 mei 2024 om 12.00 uur.

CO₂-reductie
Luc Cattoir, Algemeen Directeur van Yara Sluiskil zegt: "Dit project geeft aan dat het moederbedrijf vertrouwen heeft in deze locatie. Het project is van strategisch grote waarde om voedselveiligheid in Europa te borgen en cruciale sectoren zoals mobiliteit en energie te blijven voorzien van essentiële producten zoals AdBlue en meststoffen. Sinds de brute inval door Rusland hebben we gezien hoe belangrijk het is om als Europa onafhankelijk te kunnen zijn voor een primaire levensbehoefte zoals voedsel." Zonder het met zoveel woorden te benoemen lijkt de Algemeen Directeur hiermee te reageren op politieke druk in Nederland, waar vanuit vooral linkse hoek vraagtekens worden gezet bij grote industriële complexen in Nederland.

Waterstof
Vice President Yara Nederland Michael Schlaug vult aan: "Met het CCS project wordt het mogelijk blauwe waterstof, ammoniak en low-carbon meststoffen te produceren, waarmee we ook andere sectoren kunnen helpen te decarboniseren. Bovendien bestaat de mogelijkheid om blauwe waterstof te gaan leveren aan het waterstofnetwerk door een onlangs gepatenteerde aanpassing van de ammoniakfabrieken. Yara kan hiermee als systeemspeler niet alleen waterstofaanbod bufferen om congestie te voorkomen, maar wordt ook een grootschalige flexibele leverancier van blauwe waterstof als daar behoefte aan is. Zo geeft dit project een boost aan de realisatie van de waterstofeconomie."

Vooruitgang
Tim Heijn Managing Director van Northern Lights: "Ik ben blij de vooruitgang te zien van de carbon capture ontwikkelingen bij Yara Sluiskil. Vanaf 2026 zal Northern Lights jaarlijks 800.000 ton CO₂ van de ammoniak fabrieken op een veilige manier transporteren en opslaan. Dit is een van de eerste commerciële contracten in Europa en een belangrijke mijlpaal om industriële broeikasgas emissies te reduceren. Het project demonstreert dat CCS een climate tool is voor Europa."

Onmisbaar
Yara ziet CCS als onmisbare tijdelijke technologie om CO₂ snel en effectief te reduceren en zo klimaatverandering tegen te gaan. Met dit project kan Yara haar broeikasgas emissies terugbrengen tot een miljoen ton, terwijl dit in 1990 nog 5,4 miljoen was. Juist nu blijkt dat de ontwikkeling van groene waterstof erg kostbaar is en meer tijd kost dan aanvankelijk gedacht, is CCS onmisbaar om de klimaatdoelen te halen.

De 800.000 ton CO₂ die Yara jaarlijks zal leveren aan Northern Lights is een deel van de totale hoeveelheid van 2,2 miljoen ton zuivere CO₂ die Yara in Sluiskil maakt. 1,4 miljoen ton wordt als grondstof gebuikt of rechtstreeks verkocht. Het resterende deel zal vanaf begin 2026 per schip vervoerd worden naar het Noorse Øygarden om daar permanent in de zeebodem te worden opgeslagen.

Koning Willem-Alexander
Tijdens het Staatsbezoek van Koning Willem-Alexander in 2021 aan Noorwegen werd afgesproken om grensoverschrijdend CO₂-transport te onderzoeken. Op 15 april dit jaar zetten Energieministers van landen rondom de Noordzee hun handtekening om dit ook echt mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Yara Sluiskil
[email protected]
www.yara.nl

Publicatiedatum: