Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Viteri, Popoyán

Popoyán opent nieuw weefselkweeklaboratorium in Guatemala

Op 40 km van de internationale luchthaven in Guatemala City, Guatemala, heeft Popoyán - een Guatemalteeks land- en tuinbouwbedrijf opgericht in 1976, een nieuw weefselkweeklaboratorium geopend. Met de opening van dit laboratorium wil het bedrijf zijn diensten uitbreiden op zowel de lokale als de internationale markt. "De weinige weefselkweeklaboratoria in Guatemala bedienen louter de binnenlands markt. Dit is het eerste commerciële weefselkweeklaboratorium op deze schaal dat is gebouwd om nationale en internationale klanten te ondersteunen," zegt Fredy Romero, laboratoriummanager bij Popoyán.


Het PIV laboratorium in Guatemala

Wat zit erin?
Het PIV laboratorium produceert verschillende gewassen zoals sierplanten, bananen, bakbananen, zachtfruit, koffie en agave. Volgens Popoyán heeft het laboratorium in de eerste fase een teeltcapaciteit van 10 miljoen planten; 5 miljoen via de traditionele weefselkweekmethode en 5 miljoen planten via de TIB-techniek (Temporary Immersion Bioreactor).

Het laboratorium is ook uitgerust om technieken als somatische embryogenese te gebruiken. Romero: "Het is gebouwd met moderne infrastructuur en uitgerust met state-of-the-art technologie, zoals klimaatkamers, LED trolleys, mediabereiding en een gespecialiseerde tijdelijke bioreactorkamer voor onderdompeling. Het doel van dit project is om de teeltcapaciteit in korte tijd aanzienlijk te verhogen. In gewassen zoals sierplanten, bananen en bakbananen maakt de PIV-technologie het mogelijk om de beste materialen en ziektevrije planten te produceren."


Een impressie van het PIV laboratorium en de apparatuur

Een nearshoringstrategie
Francisco Viteri, general manager: "Dit nieuwe weefselkweeklaboratorium beantwoordt aan onze near-shoringstrategie, die Popoyán in staat stelt om de transportkosten en -tijd aanzienlijk te verminderen. Guatemala is strategisch gelegen in de buurt van de Amerikaanse markt en heeft zeer goede logistieke verbindingen met de Europese markt. Steeds strengere fytosanitaire beperkingen met betrekking tot het vervoer van plantmateriaal van het ene land/continent naar het andere zetten telers er echter toe aan om hun uitgangsmateriaal te vermeerderen in weefselkweek. Het klimaat van Guatemala is zeer geschikt voor de teelt van verschillende gewassen, zowel in de vollegrond als in kassen.

Elitematerialen komen echter meestal uit weefselkweeklaboratoria in Europa, Afrika of Azië. Dit nieuwe laboratorium is bedoeld als aanvulling op het portfolio van zaailingen die worden geproduceerd om te voldoen aan de groeiende vraag die ontstaat op de binnenlandse en internationale markten. Bovendien zetten de hoge verzendkosten en lange levertijden telers ertoe aan om op zoek te gaan naar andere opties die dichter bij hun teeltlocaties en hun markt liggen."


Een team is aan het werk in het PIV laboratorium

"Ons doel is om teeltmateriaal te brengen, het op te schalen in Guatemala en het te leveren aan teeltlocaties in Guatemala, de VS en Europa. Dit zal de transportkosten en -tijd aanzienlijk verminderen. Met andere woorden, het nieuwe laboratorium biedt ons concurrentievoordelen: sneller aanpassingsvermogen, de flexibiliteit om op te schalen en de mogelijkheid om sneller aan klanten te leveren.

Maar dat niet alleen. Het draagt ook bij aan de biotechnologische hub van Popoyán. Deze hub is een biotechcampus die marktspelers verenigt in een onestopshop-concept waar we meer diensten kunnen leveren aan veredelaars en telers. Bijvoorbeeld kwekerij, veredeling, diagnostische en moleculaire diensten. Bovendien helpt het nieuwe laboratorium ons om onze CO²-voetafdruk te verkleinen," vervolgt hij.

Commerciële zendingen en partnerschappen starten
Het PIV is in september 2023 van start gegaan. Het laboratorium maakt deel uit van Pegón Piloncito, een bedrijf van Popoyán die verantwoordelijk is voor de teelt van zaailingen van verschillende gewassen voor Guatemala en de buurlanden. Dit bedrijf levert zaailingen uit zaden, stekken en nu ook uit weefselkweek. Volgens het bedrijf heeft het een jaarlijkse teelt van meer dan 300 miljoen zaailingen. Romero merkt op: "De gewassen die we telen in het PIV laboratorium zijn beschikbaar voor export naar elk deel van de wereld, de eerste commerciële zendingen naar Europa en de VS beginnen dit jaar."

Enkele gewassen die worden geteeld in het PIV laboratorium

"Om ons weefselkweeklaboratorium en de diensten die we aanbieden te introduceren, zullen we deelnemen aan Greentech in Amsterdam en Cultivate in Ohio, waar we in contact kunnen komen met klanten. We gaan ook strategische partnerschappen aan met een weefselkweeklaboratorium in Nederland dat ons in dat deel van de wereld zal ondersteunen. Tot nu toe heeft de reactie van de markt op dit project onze verwachtingen overtroffen," besluit Romero.

Voor meer informatie:
Ignacio Viteri
Popoyán
(502) 40044821
11 avenida 37-80 zona 11 Colonia Las Charcas
Guatemala C.A
[email protected]
www.popoyan.com

Publicatiedatum: