Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Nieuw pand voor Luiten Greenhouse Tech

Tholen - Moederdag is achter de rug, de telers in de omgeving hebben het een stuk minder druk, en dus is het tijd voor een feestje, dacht Arie Luiten, van Luiten Greenhouse Tech. Dus wat doe je dan? Een nieuw bedrijfspand openen. Op 30 mei houdt hij open huis in zijn nieuwe pand in Kalamazoo, Michigan.

Nieuw pand
Dat hij na 40 jaar in de Amerikaanse tuinbouw nog een nieuw pand zou openen, had Arie zelf ook niet gedacht toen hij op z'n 19e naar de VS trok. Zijn bedrijf Luiten Shading, vooral actief in het installeren van scherminstallaties, deelt inmiddels al 20 jaar een locatie met de goede bekenden van Total Energy. Eerst in een gehuurd bedrijf, daarna op een zelfgebouwde locatie. "Dat beviel goed, maar het werd gewoon te klein", zegt Arie praktisch. "Ons lange materiaal lag in een breedkapkas, en daar was de township hier niet blij mee. Maar zonder die kas, konden we onze spullen niet meer kwijt." Het werd dus verhuizen, en vooralsnog bevalt het hem bijzonder goed, vertelt Arie. "Ik heb er absoluut geen spijt van: onze nieuwe locatie is fantastisch. We hebben zes keer meer ruimte, we hoeven het niet te delen, en het is op een paar minuten afstand van mijn huis."

Tijd voor een feestje dus. Na Moederdag, want bij veel van zijn klanten uit de potplantensector is het tot die tijd topdrukte. "Voor ons is het tot Moederdag relatief rustig, omdat de telers daarna pas weten of het een goed seizoen is, en of ze wat ze verdiend hebben. Dan komen de investeringen los. De offertes zijn gemaakt, en de komende weken wordt het veel kantoorwerk."

Het ziet er, na een relatief rustig jaar, een stuk positiever uit. "Afgelopen jaar was duidelijk minder – of misschien was het terug naar normaal. Tijdens en na de pandemie hebben de potplantenkwekers echt topjaren gehad. Dat heeft de markt flink opgeschud. Vorig jaar bleven telers de kat uit de boom kijken. Dat zag je overal eigenlijk wel: ook in Nederland was het bepaald geen topjaar."

Besparen
De markt voor de potplanten wordt in de VS grotendeels bepaald door grote ketens als Home Depot. Ondanks torenhoge inflatie en stijgende arbeids- en energiekosten, zijn de prijzen van potplanten niet bepaald gestegen. "Het enige wat telers kunnen doen, is proberen hun planten op een goedkopere manier te telen. Besparen op arbeid en op energie, dus", vat hij samen. Mede daardoor begint de business bij Arie ook weer door te lopen. "Doordat de gasprijzen zo belangrijk blijven, vinden de scherminstallaties goed aftrek. Het levert energiebesparing en schaduw op, en dat is precies wat telers nodig hebben. Dan speelt ook nog mee dat ze niet meer hoeven krijten in de zomer, wat zorgt voor arbeidsbesparing, en het resulteert in betere controle over het klimaat. Door de kleinere marges ligt de terugverdientijd nu misschien op 4 à 5 jaar in plaats van de 3 jaren in het verleden, maar telers kunnen eigenlijk niet meer zonder."

En voor Arie zelf kwam het eigenlijk niet eens zo slecht uit dat het vorig jaar een stukje rustiger was, want hij kocht twee bestaande panden: een van 10.000 sqft, en een van 5.000 sqft. "En het op- en inruimen kostte ook behoorlijk wat tijd."

Relaties
Dat is nu gedaan, en de verhuizing is ook achter de rug. Het team van Luiten Shading bestaat inmiddels uit 10 mensen, waarvan 6 in de buitendienst. "We richten ons vooral op de kleinere kwekerijen: tot ca 5 of 6 hectare. Grotere aanvragen gaan naar mijn broers, in Nederland (Luiten Greenhouses, red)." De markt op deze manier aanvliegen bevalt Arie prima – en zijn klanten ook. Een specifiek project om trots op te zijn, kan hij eigenlijk niet noemen. "Elk project dat we doen is belangrijk. We werken veelal met familiebedrijven: kwekers die zelf meedraaien op het bedrijf, en die door de jaren heen gegroeid zijn. Die kennen we al jaren. Als ik dan ergens trots op moet zijn, dan is het als ik een telefoontje krijg van een teler een klein uur verderop. Hij vertelde dat hij verschillende bedrijven in de regio heeft gebeld, en dat iedereen ons aanbeveelt. Dat zijn voor mij de echt leuke dingen om te horen."

Daar gaat het volgens Arie al die jaren om: je goede relatie onderhouden. Ondanks zijn 4 decennia in de Amerikaanse glastuinbouw, doet hij dat ook met Nederland, en ook in de nieuwe vestiging is zeker nog een Nederlands tintje te vinden. Dagelijks langs de Starbucks hoeft niet. In de keuken op het nieuwe bedrijf komt een goed koffiezetapparaat te staan. "Ik wil wel gewoon gezellig een bakkie kunnen doen."

Een gezellig bakkie wordt het niet op de 30e, maar de hamburgers en pulled pork staan wel klaar. Telers en relaties zijn welkom van 11AM tot 3 PM.

Voor meer informatie:
Arie Luiten (e-mail)
Luiten Greenhouse Tech