Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ab van Marrewijk, Wematrans

"We willen met alle trots laten zien wat we hebben gerealiseerd"

Tholen - "Wij zijn apartelingen, we willen graag op onze oude dag nog iets moois creëren voor de omgeving en voor de mensen die na ons komen." In een eerder interview spraken we met Ab van Marrewijk, inmiddels is hij samen met zijn vrouw Shirley al 1,5 jaar woonachtig in Italië. Ze maken hun droom waar, een agriturismo aan de Italiaanse Bloemenriviera. De voormalig eigenaar en oprichter van Wematrans geniet van het leven in Bordighera: "Aan de achterkant zien we de Alpen, aan de voorkant de Middellandse Zee, aan de ene zijde onze wijngaard en aan de andere kant een heuvel vol groen en prachtige bloemen. Soms ga ik even aan het randje van de wijngaard zitten en voel ik me echt een lucky bastard."

Bessen en cressen
De twee hebben bewust voor de Bloemenriviera gekozen. Het klimaat in de regio aan de Middellandse Zee is uitermate geschikt voor het kweken van bloemen, groenten, fruit en zelfs tropische vruchten. Ab: "De Bloemenriviera dankt zijn naam aan de vele bloemen die hier vroeger werden verbouwd. Nog steeds leent de omgeving en het klimaat zich er uitstekend voor, maar het is voor de handel toch een stuk voordeliger om bloemen met moderne technieken in Nederland en Afrika te kweken. Jammer, want de omstandigheden zijn hier top." Toch houdt dat Ab niet tegen om zelf aan de slag te gaan met het kweken van allerlei producten. Zo is hij bezig met verschillende proeven met zachtfruitsoorten uit Nederland zoals aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, en kruisbessen. Ook test hij met cressen die hij vanuit Nederland heeft gehaald en deze cressen levert Ab aan bij restaurants in de omgeving om daar nieuwe markt te genereren.

"We zitten op een goede locatie, dicht bij Nice, Monaco, Turijn en Genua, maar ook Milaan is niet al te ver. Er is dus een grote lokale markt voor ons, en veel Europeanen die hier in de regio wonen willen kennismaken met lokaal geproduceerde groenten, fruit en bloemen." Het loopt alleen niet altijd op rolletjes, gaat Ab verder: "Soms gaan bepaalde proeven niet helemaal naar verwachting, zoals bepaalde groentes die we in potten wilden laten groeien. Maar dat is weer het mooie aan zo een jaar waarin je van alles kunt proberen. Soms kom je er dan achter dat iets niet werkt, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd. Italianen doen dat niet zo snel, maar ze zijn wel erg enthousiast als ze bij ons de resultaten zien."

Mousserende rosé
Waar de Nederlanders soms de Italianen versteld doen staan, helpen deze andersom ook een handje. De wijngaard is net aangeplant met hulp van de Italianen. Hij wil wel zelf de wijndruiven telen, maar het bottelen zal gedaan worden door een lokale Italiaanse wijnmaker. In Italië zie je vooral rode of witte wijn, maar Van Marrewijk wil ook daar aan zijn eigen draai geven: "Italianen maken de beste rode en witte wijnen, dus kunnen wij ons beter onderscheiden met een mousserende rosé."

Italiaanse mango's en avocado's
In totaal hebben Shirley en Ab zo'n 4,5 hectare grond tot hun beschikking. De wijngaard beslaat ongeveer een halve hectare. "De 130 olijfbomen zijn ook een aanzienlijk onderdeel van het agrarische gedeelte van het landgoed. Wij willen echt een mooi en afwisselend park creëren waar mensen kunnen genieten, maar ons ook kunnen helpen met allerlei activiteiten zoals olijvenpluk, druivenoogst en het verfraaien van het landgoed. De meeste producten die wij serveren aan onze gasten komen van eigen land, en dat waarderen de gasten omdat het gezond is, maar ook leuk om eerst de kruiden, groenten en fruit te zien groeien en daarna zelf op te eten. Agriturismo past ook in het tijdsbeeld, mensen vinden gezonde en lokale voeding belangrijk. Alleen het tropisch fruit moet nog wachten, maar over een tijdje kunnen hier zelfs mango's, citroenen, bananen en avocado's worden geplukt. Alles kan overwinteren in dit klimaat, het is fijn om in te leven en om producten te laten groeien."

Yoga in het bos
Om nog meer gasten te kunnen ontvangen, beginnen ze in 2025 met de bouw van vakantiewoningen. Deze woningen zullen te koop komen voor geïnteresseerden die er rendement uit willen halen. Maar wat die vakantiewoningen nog meer onderscheidend maakt, zijn de parfum tuinen met de meest heerlijk ruikende planten en kruiden die eromheen komen. Het plan is om gasten een complete ervaring te bezorgen bij hun verblijf. Alles is mogelijk, van het plukken van je eigen fruit tot yoga in het bos.

Il matrimonio
Als de vakantiewoningen klaar zijn, is de locatie ook gereed om gebruikt te worden als trouwlocatie. Het trouwseizoen kan in 2025 beginnen, vertelt Ab: "Je hebt een mooi mediterraan landhuis met appartementen en een mooi park eromheen met vakantiewoningen. Voor veel Noord-Europeanen, zoals Nederlanders en Zweden, is het de ideale plek om te trouwen. Vanaf het vliegveld in Nice is het nog 45 km rijden naar Bordighera, wat goed te doen is. Zelfs met de auto is het vanuit Nederland in theorie in een dag aan te rijden. Dat was ook de reden dat wij echt binnen Europa wilden blijven. Tijdens de pandemie was het lastig om te vliegen en waren we blij dat we met de auto konden. Ook nu reizen we nog regelmatig naar Nederland, vooral mijn vrouw Shirley. We hebben pas een kleinkind en ze kan niet vaak genoeg terug om even met de kleine te knuffelen," lacht hij.

Trots
"We vullen elkaar aan. Shirley zorgt ervoor dat alles er tiptop uitziet en heet graag de gasten welkom. Ik maak graag buiten alles in orde en zorg ervoor dat de natuur er mooi uitziet. Dit is ons laatste project van 20 jaar, na 20 jaar in de logistiek te hebben gezeten en daarvoor 20 jaar als kweker te hebben gewerkt. We willen dit mooi maken voor de omgeving en de volgende generatie Marrewijkjes en hun partners. Alle kinderen leven heel erg mee met dit project en vanaf juli is het plan dat Guy - onze middelste zoon - hier in Bordighera komt wonen om samen met ons dit project naar een nog hoger plan te brengen. Hoe mooi is dat!"

"Dit adellijke huis uit 1870 is gebouwd voor de schoonheid, voor buitenleven en grandeur. Het is gek om dit te doen, maar onze droom was om dit mooi te maken en we willen met alle trots laten zien wat we hebben gerealiseerd."

Voor meer informatie:
www.villagenua.com
instagram: @villa.genua.bordighera