Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen verschillen in ontwikkeling van plaaginsecten en natuurlijke vijanden bij verschillende LED spectra

In kader van het nieuwe project "Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED" heeft Vertify samen met haar partners in de periode 2022-2024 diverse onderzoeken uitgevoerd in het gewas chrysant. Zo is er o.a. gekeken naar de populatieontwikkeling van Californische trips (Frankliniella occidentalis), de roofmijt (Transeius montdorensis) en naar de populatieontwikkeling van Orius (Orius laevigatus) bij verschillende lichtspectra. Bij al deze onderzoeken werden er geen verschillen gevonden in ontwikkeling bij de verschillende LED spectra.

Sinds een aantal jaren is er een grote verandering gaande op lichtgebied in de Nederlandse glastuinbouw, waarbij de standaard SON-T lampen gedeeltelijk of volledig vervangen worden voor LED verlichting. Om deze transitie te laten slagen is er de laatste 15 jaar veel onderzoek uitgevoerd naar de teelttechnische mogelijkheden met LED. In deze onderzoeken is vooral gekeken naar de effecten op gewasontwikkeling en klimaat. Wil de overgang van SON-T naar LED echter volledig slagen dan zal er volgens Kas als Energiebron ook goed gekeken moeten worden naar de effecten van LED op de ontwikkeling van zowel plaaginsecten als natuurlijke vijanden.

Project
Er is daarom een project gestart met de titel "Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED" in samenwerking met Vertify, Glastuinbouw Nederland, Stichting Kennis in je Kas, Kas als Energiebron, Plant Lighting, Koppert en Fluence. Binnen dit project wordt er bij lichtspectra gekeken of er verschillen zijn in de ontwikkelingssnelheid van diverse insecten en mijten. De proeven worden uitgevoerd in de LED-faciliteit van Vertify in Honselersdijk op diverse tuinbouwgewassen.

Mineervlieg
Vanaf november 2023 tot en met april 2024 zijn er nieuwe proeven opgestart waarin gekeken is hoe mineervlieg (Liriomyza spp.) en de natuurlijke vijanden Dacnusa sibirica en Diglyphus isaea zich in chrysant ontwikkelen onder verschillende lichtspectra. Bewortelde chrysanten stekken zijn in kisten gepoot deze geplaatst in relatief grote insectenkooien. In totaal worden er vier verschillende lichtspectra onderzocht. Vlak voor de overgang naar korte dag zijn er in elke kooi een gelijk aantal mineervliegen geïntroduceerd. Bij het zien van de eerste gangen zijn de natuurlijke vijanden geïntroduceerd. Wekelijks zijn de aantallen voedingsstippen en gangen gemonitord. Ook zijn er metingen geweest om de gewasontwikkeling onder de verschillende lichtspectra te volgen.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: