Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potten en manden van bananenbladeren

Montehappy is een Colombiaanse producent van handgemaakte ecologische potten en manden om binnen te gebruiken. "In een tijdperk van globalisering en kunstmatige intelligentie promoten we lokaal vakmanschap", vertelt Nancy Montealegre, mede-oprichter en directeur Verkoop en Strategische Allianties bij Montehappy. In dit artikel vertelt Nancy meer over deze producten en Montehappy.


Nancy Montealegre, mede-oprichter en directeur bij Montehappy

Hoe Montehappy is ontstaan
Nancy vertelt hoe Montehappy is ontstaan vanuit een project met potrozen. "We begonnen met het produceren van ecologische potten voor een speciaal project met potrozen. Ik heb altijd in bloemenkwekerijen gewerkt. In 2018 werkte ik voor Alexandra Farms. Eén van mijn taken was het lokaal verkopen van potrozen. Deze planten waren mooi, maar de potten waarin ze zaten niet. Ik was altijd aan het stoeien om ze te verkopen. Op een dag probeerden mijn man en zonen potten te maken van bananenbladeren die we op ons familiebedrijf teelden. Ik was onder de indruk van de potten. Ik herinner me dat ik enkele foto's liet zien aan de biologische supermarkt Boho in Bogota. De supermarkt bestelde onmiddellijk 100 eenheden potrozen met onze ecologische potten van bananenbladeren. We hebben vrouwen aangenomen en hen geleerd hoe ze deze potten moesten maken. Zo is Montehappy ontstaan."


Enkele producten van Montehappy

Arbeid van ambachtslieden en lokale bedrijven
Nancy benadrukt dat de producten van Montehappy lokaal en natuurlijk zijn. "We leven in een hectische, geglobaliseerde wereld en we zien de opkomst van kunstmatige intelligentie. In deze tijden wil Montehappy de waarde van traditionele praktijken en waarden benadrukken. We zijn blij dat we een nieuw product hebben. We gebruiken bananenbladeren en andere ecologische en biologisch afbreekbare materialen om onze potten en manden te maken. In tegenstelling tot vergelijkbare bedrijven doen we niet aan ontbossing."

"Het droge blad van de bananenplant is typerend voor onze Colombiaanse cultuur. Door dit ruwe materiaal te gebruiken kunnen we op twee manieren kleine lokale bedrijven ondersteunen. We kochten in eerste instantie bananenbladeren van Colombiaanse tuinders waardoor ze extra inkomsten konden genereren. Onze handgemaakte producten worden gemaakt door Colombiaanse vrouwen. Door hen een baan te bieden kunnen ze hun gezinnen ondersteunen."


Links vrouwen die Montehappy producten met de hand maken en rechts een Colombiaanse tuinder met het droge bananenblad

Prestaties, uitdagingen en ambities
Montehappy begon met het aanbieden van één potmaat en één potvorm, maar nu bieden ze meer maten en vormen aan. Nancy: "De markt vroeg om andere maten en vormen en daar proberen we altijd in te voorzien. We verkopen onze potten en manden aan importeurs, kwekerijen en bloemisten en vooral aan bloemisten. We zijn blij dat bloemisten onze potten kochten." Montehappy heeft deelgenomen aan de Proflora 2023. "We vonden het fijn om onze eigen stand op de IFTF in Nederland te hebben. Ik vind dat tot nu toe onze belangrijkste prestatie. We spannen ons in om onze producten op de markt te brengen."


Links Nancy Montealegre voor het eerst op de IFTF 2023 in Nederland en rechts Nelson Portilla op Proflora 2023 in Colombia

Vechten
Montehappy moest vechten om hun weg naar de markt te vinden. "Onze teeltkosten en de kosten van ecologische materialen zijn hoger dan die van andere bedrijven in de sector. Het was een uitdaging om ons product op de markt te introduceren. We hebben deze uitdaging overwonnen door te investeren in marketing en door onze producten direct aan onze klanten te tonen. Als een klein bedrijf dat een nieuw product aanbiedt, is het niet makkelijk om de benodigde exportvergunningen te krijgen. De Colombiaanse instanties vertraagden onze vergunning. Maar na een paar jaar geduld en veel doorzettingsvermogen is het gelukt om deze vergunningen te krijgen," legt ze uit.

Desondanks is er ruimte om te groeien: "Ik zou meer van onze producten willen verkopen, want de vraag is niet zo hoog als we zouden willen. Ons doel is om wekelijks bestellingen te hebben, zodat we onze werknemers kunnen blijven ondersteunen. We willen geleidelijk groeien in lijn met de verwachtingen van onze klanten. Ons product is uniek en volledig nieuw. Montehappy wil stap voor stap groeien."

Voor meer informatie:
Montehappy
www.montehappyeco.com

Publicatiedatum: