Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar veenvrije substraten in Poinsettia

In september 2023 tot januari 2024 werd een pilot uitgevoerd op locatie Botany in Horst-Meterik (Nederland). Het doel was kennis op doen omtrent het telen van kerststerren in veen gereduceerde of veen vrije substraten. Dit project is onderdeel van het praktijkprogramma Kas als Ecosysteem en is tot stand gekomen in het kader van het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid, mede gefinancierd door de Stichting Kennis in je Kas.

In deze pilot werden 7 verschillende substraatmengsels gedemonstreerd, samengesteld door Klasmann Deilmann, Jiffy en Kekkilä-BVB, waaronder 1 referentiemengsel op basis van veen, 2 substraat mengsels 50% gereduceerd in veen, en 4 mengsels 100% veenvrij.

Elk substraatmengsel stond op een aparte tafel zodat de waterbehoefte apart kon worden afgestemd op de substraatbehoefte. Er werden 2 rassen poinsettia gedemonstreerd: Premium (Dümmen Orange) en Christmas Feeling (Selecta). De kerststerren werden geteeld in potmaat 12 voor een periode van 15 weken.

Tijdens de teelt werden van elk ras/substraat-combinatie de algemene gewasstand, beworteling, en bloei/kleuring elke 14 dagen bepaald. Het versgewicht van de planten en wortels werd aan het einde van de proef bepaald. Daarnaast werden er uitgebreide fysische analyses van de substraten uitgevoerd, werden chemische analyses uitgevoerd, en werd de pH en EC elke 14 dagen handmatig gemeten.

De resultaten van de proef vindt u hier.

Publicatiedatum: