Tholen – Wilfred Vijverberg wordt soms gebeld vanwege continu terugkerende verstoppingen. Wanneer hij dit dan gaat uitzoeken, komt hij met regelmaat ijzer tegen die in de neveldoppen of de labyrinten is neergeslagen. Wilfred: “Het chemische proces hiervan is vrij eenvoudig. Water met ijzer uit een bron is zeer transparant. Je ziet niet dat er ijzer in zit. Dit water is zuurstofloos (bij osmose water) en doordat dit opgepompt wordt komt dit vervolgens in aanraking met zuurstof waardoor het ijzer gaat “roesten” en er een roodbruine kleur in het water ontstaat. Dit roest gaat vervolgens de doppen en druppelaars verstoppen.”


Maatbeker

De mensen van CH2O zien in de praktijk dat er bij verstoppingen vaak waterstofperoxide geadviseerd wordt. Wilfred: “Echter waterstofperoxide is een zuurstof bron (H2O2 reageert en valt uit elkaar in water H2O en zuurstofgas O2) en dit zuurstofgas zorgt voor een versnelling van het verstoppen van de neveldoppen of druppelaars. Dus waterstofperoxide is precies niet wat je moet meegeven.”

CH2O brengt een product op de markt met de naam Agriguard F. Dit product zorgt er voor dat de voedingselementen in oplossing blijven, waaronder het ijzer. Deze gaat niet neer slaan. Wilfred: “Het product is zo goed, dat het zelfs neerslag in de leidingen weer in oplossing gaat nemen en de vervuiling en afgifte verschillen weer opgelost worden.”

Ze behandelen hier momenteel een paar nevelsystemen mee in de glastuinbouw en ongeveer 170 hectare buiten velden, waarbij men kan denken aan appel-, peren- en kersen boomgaarden, blauwe bessen velden, frambozen en bramen opkweek op container velden maar ook boomkwekerijen.

Wilfred en zijn collega’s bij CH2O horen met regelmaat dat kwekers sceptisch zijn omdat er al veel producten op de markt gebracht zijn die dit grote probleem aangaande verstoppingen kan verhelpen. Echter wanneer ze de kans krijgen, dan wordt men vanzelf enthousiast. “Ze hadden eerlijk gezegd niet het idee dat we het probleem op zouden gaan lossen, maar na verloop van tijd zien ze vanzelf de flow toenemen en weten ze dat ons product zijn werk aan het doen is.”

Voor meer informatie:
CH2O
Linnewever 32
2292 JH Wateringen
Tel: +31 174 50 47 85
wvijverberg@ch2o.nl
www.ch2o.nl