Vanaf januari 2024 wordt Skytree, een Direct Air Capture-bedrijf (DAC) gevestigd in Amsterdam, lid van de Club van 100. De Wageningen University & Research (WUR) is hier initiatiefnemer van.

Skytree specialiseert zich in het opvangen van atmosferische CO2 op locatie bij de teler uit de buitenlucht. Hierdoor kunnen tuinders deze circulaire CO2 ter plaatse doseren en biedt Skytree een milieuvriendelijk alternatief voor de huidige fossiele CO2-bronnen, zoals de WKK. Skytree zet deze DAC technologie binnen de glastuinbouw in.


Een Skytree Cumulus, ontworpen voor atmosferische circulaire CO2-toepassingen.

De Club van 100 is opgericht door Wageningen University & Research met het doel om de samenwerking tussen business partners, de kennisinstelling en andere stakeholders in de glastuinbouw te vergroten. Het samenwerkingsverband geeft leden de mogelijkheid om kennis te delen en samenwerkingen te bouwen. De oplossing van Skytree is één van de oplossingen die daar een bijdrage aan levert.

Naast de toetreding tot de Club van 100 zal het bedrijf wereldwijd haar eerste 'Skytree Cumulus'-units verzenden naar klanten. Dit apparaat is ontworpen voor atmosferische circulaire CO2-toepassingen in kleinere CEA-omgevingen, zoals vertical farms. Dit wordt opgevolgd door een groter systeem, de 'Stratus', later in het jaar, speciaal bedoeld voor grootschaligere CO2-toepassingen, zoals in de glastuinbouw.

Ot Messemaker, Strategic Development Manager van Skytree zegt: “We zijn erg blij om aan te kondigen dat we lid zijn geworden van de Club van 100. Wageningen University & Research is een van de meest prestigieuze kennisinstellingen in de wereld met betrekking tot glastuinbouw. Met 10 jaar onderzoekservaring in onze eigen organisatie, lijkt dit een perfecte match. We kijken ernaar uit om zoveel mogelijk uit dit mooie netwerk te halen en de samenwerking met de innovatieve bedrijven in de sector te versterken.”

Bron: WUR