Telers streven continu naar het behalen van de optimale teeltstrategie. Onderdeel hiervan is weten wanneer een plant actief is. De meeste telers kunnen hier een goede inschatting van maken. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom introduceert Growficient een nieuwe functionaliteit waarmee telers plantactiviteit exact kunnen meten. Dennis Steentjes van Growficient vertelt er meer over.

“Wanneer een plant verdampt en actief is, neemt deze water op. Dat is vooral overdag het geval. In de nacht krijgen planten geen licht en gaan de temperaturen omlaag, waardoor ze stoppen met verdampen. De planten gaan in ‘ruststand’. Zodra ’s ochtends de eerste zonnestralen doorbreken en de temperatuur gaat stijgen, beginnen ze weer met verdampen, en dus met water opnemen", vertelt Dennis. Het moment waarop dat gebeurt, is de start van plantactiviteit. Hij vervolgt: “Veel telers schatten dit moment in op basis van hun kennis over de planten of ervaring bij het telen. Maar dat is niet altijd even nauwkeurig.”

De start van de plantactiviteit hangt namelijk af van vele factoren. “De lichtintensiteit speelt een grote rol. Op een zonnige dag is die veel sterker dan als het bewolkt is of regent. In dat laatste geval wordt de plant veel later op de dag actief. Ook luchtvochtigheid, temperatuur, luchtbeweging en de plek in de kas in de kas spelen mee bij het al dan niet actief worden van een plant. En bepalen daarmee wat de meest optimale tijd is om te starten met de watergift.”

Optimale teeltstrategie
Waarom is het belangrijk om dit exacte punt te weten? Dennis: “Hoe nauwkeuriger je weet wanneer je plant start met verdampen, hoe beter je teeltresultaat. Geef je namelijk al water terwijl je plant nog niet actief aan het verdampen is, dan blaas je de plant en vruchten als het ware op. Begin je te laat met de watergift, dan teert het substraat of de bodem teveel in. Beide kunnen problemen veroorzaken aan de vruchten, het wortelgestel en de plant zelf.”

Met de nieuwe functionaliteit van Growficient is het mogelijk om de start van de plantactiviteit nauwkeurig te bepalen. Dat biedt verschillende voordelen. Dennis vervolgt: “Voor telers kost elke fout die ze maken geld. Functionaliteiten zoals plantactiviteit geven rust en zekerheid. De meeste telers hebben wel een idee wanneer hun plant actief wordt, maar dankzij data weten ze hun nu nauwkeurig. Dat geeft hen bevestiging over de teeltstrategie.”

Getest door telers
De functie is getest bij verschillende telers. Hun ervaringen zijn positief. Dennis: “Eén teler gaf aan dat hij dankzij de functionaliteit inzicht had gekregen in de verschillen tussen rassen en vakken in de kas. Daar heeft hij zijn watergift op aangepast. Een andere teler ontdekte dat zijn planten pas later actief werden dan hij dacht. Hij begint nu later met watergeven. Maar dat niet alleen: hij stopt ook eerder, waarmee hij de intering in de nacht optimaliseert.”

Autonome irrigatie
Voor nu biedt de functionaliteit dus vooral inzicht in plantactiviteit en zekerheid over de teeltstrategie. Voor de toekomst zijn er echter grotere plannen. Dennis licht toe: “Plant Activiteit is, na intering, de tweede stap van Growficient richting autonome irrigatie. Telers kunnen dan op basis van de data uit onze sensoren de watergift automatisch laten inregelen. Hiermee nemen ze onzekerheden en twijfels weg, zodat het teeltresultaat altijd optimaal is. Bij Growficient werken we er hard aan om dat mogelijk te maken.”

Voor meer informatie:
Growficient
Boschdijk 764
5624 CL Eindhoven
Tel: +31 626 084 847
info@growficient.nl
http://www.growficient.com