Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Kamer staat klimaatbudget voor glastuinbouw toe

De Eerste Kamer heeft dinsdag 20 december de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw officieel goedgekeurd. Een overgrote meerderheid van de senatoren stemde in met het verlengde afbouwpad van 10 jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw.

Ook is de jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van WKK-vrijstellingen een feit. Glastuinbouw Nederland laat weten dat het blij is met de zegen van de Senaat, die tevens groen licht gaf voor het Klimaatfonds. Dit geeft telers volgens de belangenbehartiger 'de benodigde duidelijkheid over het transitiepad, al zullen vanaf 2027 de kosten sterk toenemen.'

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer accordeerde dinsdag het verlengde afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief en de jaarlijkse herbeoordeling van de WKK-vrijstellingen. Het eerdere plan van het kabinet om deze versoepeling in WKK-maatregelen te financieren met een hogere CO2-heffing is daarmee passé. Alleen de senatoren van PVV, FvD en SGP steunden het wetsvoorstel niet.

Fiscale duidelijkheid
Glastuinbouw Nederland laat weten dat het blij is met het fiat van de Eerste Kamer voor deze twee belangrijke verzachtingen. Met name kleinere en middelgrote telers krijgen zo meer tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe fiscale situatie, die beter past bij het karakter van de glastuinbouw dan een degressief stelsel. Dit wetsvoorstel geeft de benodigde duidelijkheid: telers weten met de rekentool waar ze aan toe zijn de komende jaren en kunnen daar op acteren. Niettemin maakt Glastuinbouw Nederland zich zorgen over de sterke stijging in energiekosten vanaf 2027. De belangenbehartiger wil met het kabinet nog een oplossing vinden voor de 'knellende situatie' vanaf 2027.

Groen licht klimaatfonds
De Eerste Kamer gaf dinsdag ook groen licht voor het Klimaatfonds. Met de steun van GroenLinks-PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdD, Volt, SGP en OPNL nam het fonds de laatste politieke hobbel. De €38 miljard in het Klimaatfonds kan daardoor na 2 jaar debat eindelijk worden besteed. Ook de glastuinbouw profiteert van dit klimaatbudget.

In de Voorjaarsnota 2023 kondigde het kabinet aan €300 miljoen beschikbaar te stellen om de warmte-infrastructuur in de glastuinbouw uit te breiden. Daarnaast is €200 miljoen uit het Klimaatfonds beschikbaar voor het ophogen van de EG-regeling. De goedkeuring van de Eerste Kamer van dit fonds maakt het eindelijk mogelijk deze budgetten te benutten om de transitie in de glastuinbouw te versnellen. Glastuinbouw Nederland staat in gesprek met het ministerie van EZK om deze regelingen nader uit te werken.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: