Maandag is de TTF-gasprijs verder gezakt. Het TTF-januaricontract sloot af op 36,118 euro per megawattuur. Dinsdag opent de contractprijs voor januari op 36,3 euro. Opvallend is dat voor de zomer van 2024 de contractprijzen momenteel hoger liggen.

Zonder een weekendnacht met uurprijzen dichtbij '0' ligt de EPEX-dagprijs op dinsdag weer boven de 100 euro per megawattuur. De prijs komt op ruim 102 euro uit.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 11 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Energiespecialisten van energiehandelsplatform Powerhouse constateren in hun update over energie voor week 50 dat er druk op de prijzen zit vanwege voor wintertijd hoge temperaturen. Met bovendien een hardere wind, en daardoor noodzaak voor het bijspringen van gascentrales voor elektriciteitsopwekking, kan de prijs mogelijk nog verder zakken dan deze al geruime tijd doet. Winterzorgen verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, stelt men bij Powerhouse.

En hoewel nog onzeker en ver weg, waagt men zich ook aan een voorspelling voor de winter van 2024-2025. "Op basis van de weersvoorspellingen op dit moment is de verwachting dat de voorraden (gas red.) aan het einde van het winterseizoen op 50 à 60% gaan uitkomen. En dat betekent dat het aanvullen van die voorraden relatief eenvoudig zal zijn met het ter beschikking zijnde aanbod. De directe dreiging voor de winter 2024-2025 verdwijnt dan
ook even naar de achtergrond."

Uit de update van Powerhouse tot slot nog enkele woorden over de olieprijs. De vraag die de energiespecialisten stellen is: Wat moet OPEC + nog doen om de olieprijzen te laten stijgen? Na een aangekondigde productiebeperking zijn de prijzen alleen maar verder gedaald.

"Een oorzaak voor het verder dalen van de prijzen is het geloof in de
maatregelen. Het vermoeden bestaat dat de aangekondigde beperking slechts op papier bestaat en in de praktijk geen navolging zal vinden. Daarbij komt dat OPEC+ de productie verlaagt maar landen buiten de OPEC + de productie juist verhogen. Zoals de Verenigde Staten, Canada, Guyana en Brazilië en zelfs Venezuela en Iran."

Van de plannen op de klimaattop om fossiel uit te bannen trekken sommige landen zich ook weinig aan, zo werd maandag duidelijk. In een eerste concepttekst die naar buiten kwam staat geen woord over het uitfaseren van fossiele brandstoffen. De voorzitter van de top, COP28, heeft een voorstel gedaan voor een compromis tussen de tweehonderd landen, maar daarin is stoppen met olie, gas en kolen slechts een vrijblijvende optie, weet Nu.nl.

Twee Franse wetenschappers zijn in hun speurtocht naar methaan in de grond nabij Metz op witte waterstof gestuit. En niet een beetje, maar een aanzienlijke bel. Dat meldt het FD (€), dat nog wel waarschuwt voor te vroeg juichen.