Tholen - Waar tuincentra vroeger nog weleens veredelde kassen waren van waaruit bloemen en planten verkocht werden, zijn het nu veel vaker volwaardige retailwinkels vol luxegoederen. Bij zulke moderne tuincentra ligt de focus op duurzaamheid. Dat is ook terug te zien in nieuwbouwprojecten die ze laten uitvoeren.

Een voorbeeld is nieuwbouw voor Spek Vers & Tuincentrum in Zevenhuizen. Nobutec bouwt het tuincentrum. Het bedrijf is gespecialiseerd in speciale kassenbouwprojecten en de bouw van tuincentra.

Speciale goot
Eigenaar Ron van der Burg raakte de afgelopen jaren steeds meer bij de tuincentratak van het kassenbouwbedrijf betrokken. Hij heeft de bouw van tuincentra zien ontwikkelen. “Tot nu toe worden veel projecten uitgevoerd met kolomafvoeren, waarbij het koude water door de kaskolom afgevoerd wordt. Elke kaskolom was als het ware een koelrib. Daar kun je niet tegenop stoken. Bovendien liepen de goten ook nogal eens over, wat lekkage geeft."

Het nieuwe tuincentrum in Zevenhuizen - "het gaat voor tuincentrabegrippen een hele grote worden" - krijgt een speciale goot waarmee stappen gezet worden in duurzaamheid. Het gaat om een brede, beloopbare geïsoleerde goot, waarmee de koubruggen in de winkel worden voorkomen, legt Ron uit. "Ook condenseren de goten niet meer.”

Ook een ander nieuwbouwproject in de tuincentrumwereld, een Intratuin in Hulst, is met de door Nobutec zelf ontwikkelde goot uitgerust. Dat project is al af. De bouw in Zevenhuizen is nog volop bezig. Wekelijks deelt het tuincentrum bouwupdates. Het nieuwe tuincentrum is straks beter geïsoleerd en dat geeft naast een energiebesparing ook meer comfort voor de bezoekers.

Voor meer informatie:
Nobutec
info@nobutec.com
www.nobutec.com